Llibres

La barcelonina va escriure 'Pequeño teatro' amb només disset anys

Torna a les llibreries la primera novel·la d'Ana Maria Matute

L'escriptora i premi Cervantes Ana María Matute va escriure la seva primera novel.la, 'Pequeño teatro', amb 17 anys, però no la va veure publicada fins a onze anys més tard, quan es va alçar amb el mateix manuscrit amb el Premi Planeta.

Ara, i després de rebre el premi Cervantes el passat 27 d'abril de mans del rei , Ana María Matute ( Barcelona , 1925 ) torna a les llibreries amb la reedició de la seva primera obra , publicada per Planeta .

Escrita en plena postguerra , Pequeño teatro acull la majoria dels temes que poblarien després l'univers de la Dama Blanca de la literatura espanyola : la condició humana , la marginació , la bondat i mesquinesa que envolten a un temps a les persones , la crueltat o el desemparament .

En to malenconiós i poètic , l'autora de Olvidado rey Gudú narra el món Ilé Eroriak , " l' anomenat ximple del poble d'una diminuta localitat basca " . Un jove que, per oblidar la realitat que l'envolta, es protegeix en un teatre d' Oiquinxa , juntament amb unes desgastades titelles . La imaginació i el seu amor pel mar salven aquest jove de la cruel realitat .

" Però de totes aquestes petites coses de la seva ànima , només un home sabia i comprenia . Era aquest un ancià , amo d' un món màgic : un teatre de titelles ", escriu l'autora catalana, que també entre les seves obres Paraíso inhabitado , Los hijos muertos o Los Abel .