Cinema
Cultura 11/02/2012

Angelina Jolie: "Sento que tinc la responsabilitat de mostrar que la guerra és realment terrorífica”

L'actriu presenta a la Berlinale 'En tierra de sangre y miel', la seva 'opera prima' com a directora, una denúncia contra les violacions en massa a la Guerra de Bòsnia. "Després d’aquesta experiència, no em serà fàcil tornar a fer pel·lícules d’acció", ha dit

Xavi Serra
2 min
Angelina Jolie a la Berlinale 2012

BerlínLa Berlinale s'ha agenollat als peus d'Angelina Jolie. En una sala de premsa plena de gom a gom, l'actriu ha presentat al festival de cinema de Berlín el seu debut com a directora, 'En tierra de sangre y miel', un drama romàntic ambientat a la guerra de Bòsnia.

Rodat en escenaris reals i amb actors locals, el film no s'estalvia escenes de violència i brutalitat per descriure els abusos de l'exèrcit serbi contra la població civil musulmana de Bòsnia. "Quan fas una pel·lícula bèl·lica, sempre hi ha la qüestió de quanta violència mostrar", ha explicat l'actriu. "Però el que veus a la pantalla no pot arribar mai a captar com d’horrible va ser la realitat, cap film pot recrear els autèntics horrors de la guerra. Però com a mare de sis criatures, sento que tinc la responsabilitat d'intentar mostrar que la guerra és realment terrorífica".

Jolie explica a la pel·lícula la història de Daniel i Alja, l’un serbi i l’altra bosniana. Abans de la guerra, eren dos joves a punt de començar una relació. Ara, ell és el comandant d’un camp de presoneres, sistemàticament violades i humiliades pels soldats. Ella és una de les presoneres del camp. L’atracció entre els dos no ha desaparegut, però ara s’emmarca en el context d’una terrible desigualtat de poder. Alja no és lliure d’escollir: Daniel és l’única oportunitat que té per sobreviure a l’infern de la guerra.

Quan una periodista sèrbia s'ha interessat per saber si l'actriu i directora coneixia els abusos que també es van cometre contra dones croates i sèrbies, Jolie ha explicat que "només volia mostrar la història del bàndol bosnià". "És clar que va haver-hi violacions en tots els bàndols, però en el bosnià hi ha estimacions de l'ONU que parlen d'unes 50.000 les dones violades. Aquesta és una xifra molt rodona, molt útil en política, però, de fet, una única violació ja és massa. Tanmateix, el film no és un documental, sinó una interpretació artística particular d’uns fets que van succeir en aquesta guerra, res més".

Jolie, que es manifestava "molt agraïda de poder parlar de coses que importen de veritat", ha confessat que a partir d'ara li serà més difícil tornar a interpretar alguns papers. "Després d'aquesta experiència, em serà molt difícil tornar a fer pel·lícules d'acció. És possible que el proper paper que interpreti sigui en una pel·lícula de Disney, per compensar una mica després de tants horrors".

stats