Obituari

Mor l'actriu Anita Ekberg, una de les muses de Fellini, als 83 anys

Va ser una de les protagonistes de 'La dolce vita', on es banyava a la Fontana di Trevi de Roma, una de les escenes més memorables del cinema de Federico Fellini

L'actriu sueca Anita Ekberg s'ha mort als 83 anys d'edat a Roma, segons informa el diari ' La Stampa'. El seu paper més destacat va ser a 'La dolce vita', de Federico Fellini –de l'any 1960–, on protagonitzava una de les escenes més memorables del cinema del director italià, el bany a la Fontana di Trevi.  

Ekberg, va néixer a Malmö l'any 1931. Durant l'adolescència va treballar de model, i va arribar a ser Miss Suècia l'any 1951. Va viatjar als Estats Units per competir pel títol de Miss Univers, i va ser allà on va conèixer el productor Howard Hugues, que li va proposar que es retoqués "el nas i les dents" i que "canviés de nom". Ella s'hi va negar. A mitjans de la dècada dels 50 va participar en pel·lícules com 'Actrius i models', de Frank Tashlin (1955) –amb Dean Martin i Jerry Lewis–, i l'adaptació cinematogràfica de la novel·la 'Guerra i pau', de Tolstoi, a càrrec de King Vidor (1956). Seria gràcies a 'La dolce vita', una de les pel·lícules més conegudes de Fellini, que Ekberg arribaria al cim de la popularitat, al costat de Marcello Mastroianni, gràcies a l'escena en què el personatge que interpretava, Sylvia, convidava a banyar-se a la Fontana di Trevi de Roma una calorosa nit.

Dos anys després, a ' Boccaccio '70', de Fellini, Ekberg sortia d'un anunci gegant on es podia llegir 'Bevete più latte' ('Beveu més llet') i es convertia en la temptació gegant del doctor Antonio, interpretat per Peppino de Filippo.

Ekberg també va participar en pel·lícules com ' Quatre tipus de Texas', de Robert Aldrich (1963) –amb Frank Sinatra, Dean Martin i Ursula Andress–, i 'The alphabet murders', de Frank Tashlin (1965), basada en una novel·la d'Agatha Christie.

L'últim paper al cinema de l'actriu i model va ser a ' Bámbola', de Bigas Luna, l'any 1996, on feia de mare de la protagonista, interpretada per Valeria Marini.