LLIBRES
Cultura 06/09/2012

Aniversaris i homenatges en la Setmana del Llibre

La 30a edició de la Setmana del Llibre en Català es presenta atapeïda d'activitats com ara lectures, itineraris literaris i converses amb autors. També fa homenatges a Pere Calders, Joan Sales i Tísner.

Roger Rosich
3 min
Una imatge de la Setmana del Llibre en Català de l'any passat, quan Jaume Cabré hi va presentar Jo confesso.

BARCELONA.Divendres arrenca una nova edició de la Setmana del Llibre en Català, que un any més vol posar en relleu l'activitat del sector editorial en llengua catalana. Després de dos anys al Parc de la Ciutadella, la Setmana del Llibre en Català celebrarà els 30 anys amb la instal·lació de la Ciutat de la Lectura a l'avinguda de la Catedral.

Enguany la Setmana consolida el model de Ciutat de la Lectura que es va inaugurar l'any passat, amb 28 casetes de fusta que acolliran 55 expositors, i un programa de més de 200 activitats al voltant de la literatura del 7 al 16 de setembre que inclouen itineraris literaris, presentacions de llibres, lectures en veu alta, tallers, àpats i converses amb autors. També els menuts estan convidats a participar-hi en un seguit d'activitats pensades per al públic familiar. Les celebracions arribaran al seu punt més àlgid el 10 de setembre, el dia que la Setmana bufarà les espelmes del 30è aniversari i estirarà les activitats fins a la mitjanit. L'endemà els visitants podran commemorar la Diada escrivint comentaris en un gegantí llibre en blanc.

ConversesEls 50 anys d'Edicions 62 i els clàssics seran motiu de debat

Divendres a les 19 h la periodista Mònica Terribas conversarà amb l'editor i escriptor Josep Maria Castellet amb motiu del 50è aniversari d'Edicions 62 i el petit gran món de l'edició en llengua catalana. La figura de Lluís Maria Xirinacs, un referent del pacifisme català, serà objecte en el cinquè aniversari de la seva mort d'un col·loqui entre Rosa Rey, Manuel García i Alfons Banda el dimecres 12 a les 18 h. I dues hores més tard, els escriptors Joan Francesc Mira i Vicenç Pagès Jordà parlaran sobre la vigència actual dels clàssics.

LecturesPoemes de Martí i Pol i 'La plaça del Diamant' de Rodoreda

Actors i escriptors posaran veu a fragments escollits d'obres literàries catalanes. La poeta Sílvia Bel llegirà un fragment de La plaça del Diamant dilluns a les 20 h, mentre que Sebastià Alzamora farà el mateix amb el primer capítol de la seva última novel·la, Crim de sang. La cita serà el divendres 14 a les 18.30 h.

PresentacionsLluís Llach i Xavier Bosch compareixen davant els lectors

Lluís Llach presentarà dilluns a les 19 h Memòria d'uns ulls pintats, la novel·la amb què el conegut músic s'estrena a les llibreries. La primera incursió literària de Llach, que el 2007 va abandonar l'activitat musical, és un dels llibres de l'any. Xavier Bosch també és reunirà el dijous 13 amb els lectors per fer un berenar literari i, de passada, parlar sobre el seu últim thriller : Homes d'honor .

HomenatgesCelebració de l'Any Calders, Sales i Tísner, i record de J.V. Foix

El centenari triple de Pere Calders, Joan Sales i Avel·lí Artís Gener, Tísner , no passarà inadvertit en els actes de la Setmana. Dissabte, 8, a les 13 h l'Espina de la Sardina representarà l'espectacle dirigit al públic infantil Raspall i altres contes , a partir de quatre relats curts de Calders; i unes hores més tard, a les 18.30, Màrius Serra ens descobrirà la figura de Tísner. Un dels homenatges literaris més originals el plantegen Gertrudis amb l'espectacle Gertrudis canta Foix , en què els de la Garriga commemoren els 25 anys de la mort de J.V. Foix musicant alguns dels seus poemes. I el periodista, escriptor i editor Lluís Permanyer rebrà el Premi Trajectòria el 13 de setembre.

InfantilHomenatge a Emili Teixidor i Trobada de Personatges de Conte

L'aposta de la Setmana per incorporar els més menuts a les activitats es concreta en cites com Llegir Emili Teixidor, en què l'escriptor i poeta Jordi Llavina parlarà de l'obra literària infantil i juvenil de l'autor de L'ocell de foc . Serà dimarts, 11, a les 13 h. Una hora abans, Gina Clotet representarà l'espectacle En ring 1-2-3 i el nou món , que també s'afegeix a l'homenatge a Emili Teixidor. A la 2a Trobada de Personatges de Conte, que se celebrarà diumenge, 9, al migdia, els personatges més populars de la literatura juvenil sortiran de les pàgines dels llibres i es faran realitat. No hi faltaran els Barrufets, el Gargamel, Bad Pat, Bob el Manetes i Geronimo Stilton. Les generacions més joves de lectors podran fer-se fotos i aconseguir la firma dels seus ídols.

stats