Òpera
Cultura 07/01/2013

La soprano Anna Netrebko serà la Iolanta de Txaikovski al Liceu

Valery Gergiev dirigirà l'Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski en una versió concert de l'òpera del compositor rus els dies 10 i 13 de gener

Ara
2 min
Anna Netrebko  / RUVEN AFANADOR

BarcelonaDoble estrena al Gran Teatre del Liceu: el debut de la soprano russa Anna Netrebko i la possibilitat d'escoltar al coliseu barceloní la partitura de l'òpera 'Iolanta' de Txaikovski, en versió concert. Netrebko serà una de les protagonistes de dues sessions, el 10 i el 13 de gener, en què l'escenari del Liceu l'ocuparan el Cor i l'Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski sota la direcció de Valery Gergiev. El cor el dirigirà Andrei Petrenko.

L'òpera lírica en un acte 'Iolanta' és l'última de les òperes que va compondre Txaikovski i es va estrenar amb èxit al Teatre Mariinski de Sant Petersburg el 1892. A partir de la segona meitat del segle XX l'obra tornà al repertori a Rússia i amb menys freqüència a Anglaterra i a França. El llibret, escrit pel seu germà, Módest Txaikovski, es basa en l'obra de l'escriptor danès Henrik Hertz (1797-1870) 'Kong Renés datter' ('La filla del rei René', 1853), que Txaikovski coneixia i admirava. L'acció té lloc a la Provença de mitjan segle XV i es desenvolupa en nou escenes.

Quatre dies amb Valery Gergiev

El director rus Valery Gergiev i les obres de Txaikovski seran els grans protagonistes de la setmana a Catalunya. Els dies 10 i 13 Gergiev dirigirà 'Iolanta' al Gran Teatre del Liceu. El divendres 11, dins la programació d'Ibercamera, la seva batuta conduirà l'Orquestra Simfònica del Teatre Mariinski i el pianista Jorge Luis Prats a L'Auditori de Barcelona, amb un programa que inclou el 'Concert per a piano i orquestra núm. 1' i la 'Simfonia núm. 5' de Txaikovski. I el dissabte 12 repetiran a l'Auditori de Girona amb la 'Simfonia núm. 6, Patètica, op. 74' de Txaikovski, l'obertura de l'òpera 'Oberon' de Weber i el 'Concert per a piano i orquestra núm. 2, op. 83' de Brahms.

stats