MEDALLA D'OR DE LA GENERALITAT
Cultura 04/05/2012

Mas afirma que Badia i Margarit i Ainaud de Lasarte són "pous de ciència presidits per la modèstia"

El president de la Generalitat ha lliurat les medalles d'Or de la Generalitat al lingüista i a l'historiador

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha lliurat aquest vespre la Medalla d'Or de la Generalitat a l'historiador i polític Josep Maria Ainaud de Lasarte i al filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit. El catedràtic Joan Martí Castell ha dit que Badia i Margarit és "un savi al servei del país" amb "el valor insòlit de l'exemplaritat múltiple, però la dedicació prioritària a la filologia i la lingüística". Josep Maria Espinàs ha afegit que Ainaud de Lasarte és un "treballador generós" que "ha estat a tot arreu on es necessitava multiplicar esforços". Finalment, Artur Mas ha assegurat que Badia i Margarit i Ainaud de Lasarte són "pous de ciència presidits per la modèstia".

El Govern ha atorgat la medalla a Josep Maria Ainaud de Lasarte (Barcelona, 1925) en reconeixement "a la seva destacada trajectòria com a historiador i a la seva contribució rellevant a la continuïtat del país, des d'una sostinguda fidelitat als millors valors cívics".

L'escriptor Josep Maria Espinàs ha glosat la figura de Josep Maria Ainaud de Lasarte, de qui ha dit que és un "treballador generós" que "ha estat a tot arreu on es necessitava multiplicar esforços i que ha posat els seus coneixements al servei dels altres". Espinàs ha afegit que l'historiador i polític és "un home vital i rialler que encomana bondat, un home espiritual al que li agrada la matèria humana".

D'altra banda, la distinció atorgada al professor Antoni Maria Badia i Margarit (Barcelona, 1920) respon a "la seva destacada trajectòria en l'àmbit de la lingüística i per haver contribuït a prestigiar, des d'una activitat acadèmica influent, la llengua i la cultura catalanes al món".

El catedràtic Joan Martí Castell ha glosat la figura d'Antoni Maria Badia i Margarit, de qui ha dit que és "un savi al servei del país" que "té el valor insòlit de l'exemplaritat múltiple amb la dedicació prioritària a la filologia i la lingüística, camps en què és un referent internacional".

A més, Martí ha recordat que enguany es compleixen els 50 anys de la publicació de la 'Gramàtica catalana' de Badia i Margarit. "Les virtuts que fan única aquesta gramàtica són les que han fet que no s'hagi considerat prou entre els especialistes d'aquí", ha replicat Martí, que ha afegit que aquesta obra "ha estat superada, però per ell mateix".

Després del lliurament als dos guardonats, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que aquest "és un acte on no només es fa justícia, sinó també un acte carregat d'emoció". "Un país que és capaç de generar personalitats d'aquesta categoria en la seva vessant professional, però també en la condició humana, és un gran país", ha assegurat el president.

stats