Art
Cultura 20/04/2013

El Gaudí "més enllà de les postals i les guies turístiques" s'exposa a Brussel·les

Daniel Giralt-Miracle presenta la seva vessant "poc analitzada" de dissenyador en una mostra que el president Mas inaugurarà dilluns

Acn
2 min

Brussel·lesL'Antoni Gaudí "més enllà de les postals i les guies turístiques" i la seva vessant "poc analitzada" de dissenyador de mobiliari, i en concret de seients, es podrà visitar des d'aquest 22 d'abril fins el 17 de novembre a la delegació de la Generalitat a Brussel·les. L'exposició 'Gaudí: una arquitectura d'anticipació' presenta l'arquitecte català "com un home avançat al seu temps" i "un protodissenyador que ja pensava que el disseny és una forma al servei de l'anatomia", ha avançat el seu comissari, Daniel Giralt-Miracle. El president Artur Mas inaugurarà la mostra aquest dilluns a les dues de la tarda, en el seu sisè viatge oficial a la capital comunitària.

Gaudí "és nacionalitat, ADN íntegre inconfusible", la "principal indústria turística i cultural que tenim a Barcelona" i "l'atractiu que fa venir milions de persones" a Catalunya, defensa Giralt-Miracle. L'exposició ocupa pràcticament tota la planta baixa de la delegació del Govern al cor del districte europeu de Brussel·les, davant mateix de la seu de la Comissió Europea, i proposa "un Gaudí en comprimit per poder-lo desenvolupar després visitant Barcelona".

Fascinació, innovació i atractiu

La mostra vol anar més enllà dels "atractius turístics" i de "les façanes i els terrats" de la Casa Batlló o la Pedrera i ofereix també "entrar en l'esquelet, en la configuració interior del cos" "Malauradament, ha estat un arquitecte famós per les postals i les guies turístiques, però intentem anar més enllà: Gaudí és fascinant, atractiu i innovador quan no et quedes només en la vestimenta i entens la seva lògica essencial, la forma al servei de la funció", explica el comissari de l'exposició. El ministre president de Flandes, Kris Peeters, també participarà en la inauguració, perquè el seu govern finança una part de la mostra.

En aquests set mesos es podran visitar gratuïtament plànols, fotografies, vídeos i maquetes de petit i gran format de les obres de Gaudí. Destaquen la reproducció d'un mur a escala real (que ocupa tot el pati de la delegació!), la maqueta estereofunicular que va fer per calcular l'estructura de l'església de la Colònia Güell o la de la Sagrada Família acabada, imatges del seu obrador o una col·lecció de cadires. "Gaudí ara és a la cúspide, és tan important com Frank Lloyd Wright, Le Corbusier o Víctor Horta, una personalitat de la gran arquitectura internacional", però "fa 50 anys era menystingut i molts dels seus mobles van anar a parar a les fogueres de Sant Joan", recorda Giralt-Miracle.

stats