Cultura 12/02/2012

Tàpies en 10 pistes

Guia per entendre l'obra i el pensament d'un artista que va crear un univers personal

Antoni Ribas
2 min
TÀPIES En 10 pistes

BarcelonaAntoni Tàpies va ser un creador vitalista i compromès amb un món propi. El seu art té una vocació col·lectiva i un sentit universal. La consciència del cos i de la mort, el compromís polític i amb Catalunya, la filosofia oriental marquen la seva trajectòria com a pintor, escultor i teòric, de les quals aquestes són algunes de les claus:

1. L'A i la T. Les inicials del nom de l'artista i la seva dona, Teresa, apareixen sovint a les pintures de l'artista, així com altres textos i símbols.

2. Els missatges polítics. Tàpies va realitzar nombrosos cartells per a diferents causes populars, manifestant sempre la seva postura.

3.Catalunya. L'artista va defensar el país durant la dictadura franquista, i amb l'arribada de la democràcia es va convertir en un ambaixador de la cultura catalana arreu del món.

4.La matèria. Les pintures matèriques representen una rebel·lió davant la pintura academicista i l'assoliment d'un llenguatge propi.

5.Els colors. L'autor de 'Núvol i cadira' va treballar amb tons apagats –ocres, marrons, grisos, negre...– per conduir els espectadors a introspecció i a la meditació

6.La màgia. L'art, per a Tàpies, tenia una poder transformador, que es remunta a les obres que va fer en col·laboració amb Joan Brossa dins Dau al Set.

7.La filosofia oriental va ser un dels puntals del seu univers, que conviu amb altres tradicions.

8.Els objectes humils tenen una forta càrrega espiritual quan són traslladats a l'obra d'art.

9. El cos i l'erotisme. En l'obra de Tàpies els cossos mostren les empremtes del pas del temps.

10.La mort. El desig de viure que hi ha en l'obra de Tàpies no ignora la mort.

Podeu llegir la informació completa a l'ARA PREMIUM.

stats