Antonio Banderas rep el Premio nacional de cinematografia

El jurat destaca el seu compromís com a actor, director i productor i la seva trajectòria a Hollywood, que va obrir les portes a altres intèrprets espanyols

Antonio Banderas (Màlaga, 1960) ha guanyat el Premio Nacional de cinematografia per ser "un cineasta amb una trajectòria extraordinària" i pel seu compromís com a "actor, director i productor", segons ha fet públic el ministeri de Cultura. El premi el concedeix l'Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals, adscrit al ministeri de Cultura, i està dotat amb 30.000 euros.

Antonio Banderas va debutar al cinema l'any 1982 a 'Laberinto de pasiones', de Pedro Almódovar, i al llarg de la seva trajectòria ha participat en més de 90 pel·lícules. Després de protagonitzar algunes de les pel·lícules més destacades d'Almodóvar, com 'La ley del deseo', 'Mujeres al borde de una ataque de nervios' i 'Átame', va desembarcar a Hollywood amb 'Los reyes del mambo'. També ha dirigit dues pel·lícules: 'Locos en Alabama' i 'El camino de los ingleses'.

La carrera com a actor d'Antonio Banderas va començar al teatre i també va reprendre aquest vessant de la seva carrera als Estats Units, participant en el musical de Broadway 'Nine'.

Abans del Premio Nacional, Banderas va rebre la Medalla d'Or de l'Acadèmia espanyola del cinema, el Goya d'honor i el premi Donosti.