Antonio Tabucchi, el més portuguès dels escriptors italians (25/03/2012)

Autor de novel·les i llibres de contes, entre les seves obres més conegudes hi ha 'Afirma Pereira', 'Piazza d'Itàlia' i 'Dona de Porto Pim'

La carrera de Tabucchi (Pisa 1943–Lisboa 2012) va estar marcada per l'impacte de la literatura de Fernando Pessoa. La va descobrir als anys 60 a la Sorbona, i va quedar tan fascinat que quan va tornar a Itàlia es va posar a estudiar portuguès per entendre'l millor. Tabucchi va acabar sent professor de llengua i literatura portuguesa a la Universitat de Siena.

L'escriptor estava considerat fins avui el capdavanter de la seva generació. Ha estat guardonat amb premis com el Campiello i el Viareggio-Rèpaci a Itàlia, el Prix Médicis Étranger, el Prix Européen de la Littérature i el Prix Méditerranée a França. Entre les obres més conegudes de l'autor hi ha 'Piazza d'Itàlia' (1975), 'Dona de Porto Pim' (1983), 'Nocturn a l'Índia' (1984) –el seu primer gran èxit–, 'Afirma Pereira' (1994) –que Marcello Mastroiani va protagonitzar el 1995 al cinema–,  'Tristano es mor' (2004) i 'El temps envelleix de pressa' (2010). A l'escriptor li agradaven les històries curtes, i les seves novel·les tenien de protagonistes personatges als quals un viatge o una trobada els canvia la vida.