Cultura 24/12/2012

Antonio Tabucchi, el més portuguès dels escriptors italians (25/03/2012)

Autor de novel·les i llibres de contes, entre les seves obres més conegudes hi ha 'Afirma Pereira', 'Piazza d'Itàlia' i 'Dona de Porto Pim'

Jordi Nopca
1 min
L'ÀNIMA DE PEREIRA 
 Tabucchi va ser pregoner de Sant Jordi el 2006 i va dir que la diada és "la metàfora del que podria ser la vida si fóssim intel·ligents".

BarcelonaLa carrera de Tabucchi (Pisa 1943–Lisboa 2012) va estar marcada per l'impacte de la literatura de Fernando Pessoa. La va descobrir als anys 60 a la Sorbona, i va quedar tan fascinat que quan va tornar a Itàlia es va posar a estudiar portuguès per entendre'l millor. Tabucchi va acabar sent professor de llengua i literatura portuguesa a la Universitat de Siena.

L'escriptor estava considerat fins avui el capdavanter de la seva generació. Ha estat guardonat amb premis com el Campiello i el Viareggio-Rèpaci a Itàlia, el Prix Médicis Étranger, el Prix Européen de la Littérature i el Prix Méditerranée a França. Entre les obres més conegudes de l'autor hi ha 'Piazza d'Itàlia' (1975), 'Dona de Porto Pim' (1983), 'Nocturn a l'Índia' (1984) –el seu primer gran èxit–, 'Afirma Pereira' (1994) –que Marcello Mastroiani va protagonitzar el 1995 al cinema–, 'Tristano es mor' (2004) i 'El temps envelleix de pressa' (2010). A l'escriptor li agradaven les històries curtes, i les seves novel·les tenien de protagonistes personatges als quals un viatge o una trobada els canvia la vida.

stats