ART

Any Ramon Casas: un desig permanent de modernitat

El 150è aniversari del pintor inclourà set exposicions

L’abast de Ramon Casas és “europeu” i “universal”, segons la comissària de l’Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, que ahir va presentar oficialment la commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor. El focus principal seran set exposicions i arreu del territori també es faran rutes, tallers i set escriptors, com Núria Rafart, Albert Sánchez Piñol i Jaume Cabré, faran una nova lectura d’una obra del pintor en diferents espais, com el Museu de la Garrotxa, el Museu Víctor Balaguer i el Museu de Sabadell. L’acte central de l’Any Ramon Casas se celebrarà a la que era la seva residència d’estiu, el Món Sant Benet, a finals de juny o inicis de juliol. L’exposició més destacada, Ramon Casas, la modernitat anhelada, es farà al Museu Maricel de Sitges (del 10 de novembre al 19 de febrer del 2017). No serà una retrospectiva tradicional: estarà basada en la seva recerca plàstica, des que va aprendre a pintar fins que els joves el consideraven un mestre. També es podrà veure als CaixaForum de Madrid i Palma.

La primera mostra que obrirà de l’Any Ramon Casas serà Ramon Casas. La vida moderna, al Museu del Modernisme (del 10 de març al 8 de maig), i a continuació es podrà veure una mostra sobre la seva dona i musa, Júlia, el desig, al Cercle del Liceu (del 4 de maig al 20 de juliol); Ramon Casas a les col·leccions del Museu Pau Casals, a la casa museu del músic al Vendrell (del 17 de juny a l’11 de setembre); Ramon Casas i les ombres xineses dels Quatre Gats. Pràctiques heterodoxes, al MNAC (del 30 al 31 d’octubre); Ramon Casas en família, a la Fundació Rocamora (novembre del 2016 - gener del 2017) i Santiago Rusiñol i Ramon Casas per Catalunya en carro, al Museu de la Vida Rural (juliol-desembre del 2017).

El pressupost de l’Any Casas serà de 200.000 euros. Pel que fa a les publicacions, Les set vides de Pere Romeu, la biografia de l’amo d’Els Quatre Gats, de Josep Bargalló, promet revelar aspectes inèdits de la vida del pintor.