Art
Cultura 08/06/2012

Apareix la família que va muntar el claustre de Palamós a Madrid

'El País' revela avui que la família Ortiz va viure al costat del claustre, en un solar de Madrid, del 1931 al 1936, per muntar-lo, restaurar-lo i vendre'l per 3 o 5 milions a un ric nord-americà

Ara
1 min
El claustre de Palamós / R.SERRAT. ARXIU DE PALAMÓS

BarcelonaSeguint el rastre de totes les pistes que aquests dies apareixen al voltant del presumpte claustre romànic de Palamós, 'El País' avui ha trobat el restaurador que va muntar l'estructura entre el 1931 i el 1936 en un solar del districte madrileny de Ciudad Lineal. La família Ortiz es va posar en contacte amb el diari per explicar que el 1931 l'antiquari madrileny Ignacio Martínez Martínez va comprar i va fer instal·lar el conjunt per poder-lo vendre a algun ric nord-americà, explica Juan Manuel Ortiz. El preu era de 5 milions, que van baixar a tres i mig després del 1939.

Julián Ortiz (va morir el 1998) va ser el muntador i restaurador del conjunt. La família es va instal·lar al costat del claustre (té fotografies que demostren que era al seu pati) i, tot i que Ortiz es va exiliar a França, va poder tornar a Madrid i acabar de muntar el conjunt el 1943. El fill de l'antiquari el va vendre a finals dels 50 i van veure marxar el 1958 rumb a Girona tot el conjunt. Van trigar un any a desmuntar-lo i recorden que l'empresa de Cassà de la Selva Mateo Mateo se'l va endur en camió.

L'origen, però, encara és desconegut. Això és el que podran determinar els tècnics de la Generalitat que ahir van entrar al Mas del Vent de Palamós per examinar-lo. Només de veure'l, van poder assegurar que no era fals ni era dels anys 50. Ara bé, en els pròxims dies podran determinar si és romànic realment.

stats