Cultura 13/12/2016

Un metge jubilat francès troba una obra perduda de Leonardo da Vinci entre els documents del seu pare

La casa de subhastes Tajan va rebre la pintura de part d'un metge jubilat i atribueix a l'obra un preu de 15 milions d'euros

Ara
2 min
Apareix una obra perduda de Leonardo da Vinci a París

BarcelonaUn metge jubilat va decidir mostrar a la casa de subhastes Tajan de París 14 dibuixos col·leccionats pel seu pare. Entre les obres, de poc valor aparent, n'hi havia una que va cridar l'atenció del director del centre Thaddée Prate: un dibuix del martiri de Sant Sebastià que s'ha atribuït al famós Leonardo da Vinci i que té un valor de 15 milions d'euros.

"Tenia la sensació que era una obra interessant del segle XVI que valia la pena d'estudiar amb profunditat", explica Prate, que va demanar una segona i tercera opinió abans de confirmar-ne l'autoria. Patrick de Bayser, especialista en dibuix i consultor independent de diferents cases de subhastes, va puntualitzar que la pintura havia estat feta per algú que era esquerrà (da Vinci ho era), i va descobrir uns dibuixos científics a la part posterior de l'obra juntament amb unes notes en italià escrites de dreta a esquerra. Finalment, la comissària d'art espanyol i italià al Metropolitan Museum of Art de Nova York, Carmen C. Bambach, va ser la que va confirmar les sospites i va estimar que l'obra correspon al principi de l'etapa de l'artista a Milan, entre 1482 i 1485.

Es creu que l'obra pot pertànyer a una sèrie de 8 dibuixos referenciats per Da Vinci al 'Còdex Atlantico', dos dels quals es troben al museu de Bayona i d'Hamburg, respectivament. Segons Bambach, l'esbós que s'ha trobat té un traç més perfeccionat que els altres. "Hi ha molts canvis d'idees, molta energia en la manera en què explora la figura. Té una espontaneïtat furiosa", explica.

Da Vinci és considerat un geni, i les seves obres tenen un gran valor. Algunes de les adquisicions més importants han sigut la de Bill Gates el 1994, que va pagar 30,8 milions de dòlars per una llibreta de l'artista que contenia 300 dibuixos i escrits científics, i la del milionari rus Dmitri Rybolovlev, que va comprar la pintura 'Salvato mundi' per 127,5 milions de dòlars el 2013.

Tajan vol treure a la venda el dibuix el juny del 2017 si França li atorga el permís. Hi ha la possibilitat que l'Estat consideri el dibuix com un "tresor nacional" i que en prohibeixi la comercialització. En aquest cas tindria dos anys i mig per comprar l'obra a preu de mercat, segons indica la legislació francesa.

stats