Cultura 22/07/2012

Ara Films, cinema 'online' en català i independent

Xavi Serra
2 min

BARCELONA.El cinema en català ha trobat el seu lloc a la xarxa. Ja està en funcionament el portal online Ara Films (films.ara.cat), una plataforma creada per l'ARA i Filmin que reuneix sota un mateix sostre un ampli catàleg del millor cinema independent en versions originals i doblades al català. Amb aquesta iniciativa, el català s'incorpora definitivament al mercat del cinema online , el canal de distribució amb més expectativa de creixement.

Ara Films neix amb un catàleg format principalment per una selecció d'alguns dels millors títols recents de la producció independent internacional, sense descuidar el cinema català i espanyol. Són films com l'homenatge al cinema mut The artist, del francès Michel Hazanavicius, que es va emportar 5 premis (inclòs el de millor pel·lícula) en l'última edició dels Oscars; o la biografia de Margaret Thatcher La Dama de Ferro , per la qual Meryl Streep es va endur la seva tercera estatueta; i també Shame , el descarnat descens als inferns de l'addicció al sexe protagonitzat per l'actor revelació del 2011, Michael Fassbender. Per descomptat, no hi podia faltar el film que va reescriure la història del cinema català a cop de premis i rècords de taquilla: Pa negre , l'adaptació que Agustí Villaronga va fer del món literari d'Emili Teixidor.

En un primer moment, el catàleg d'Ara Films constarà de 35 títols, una xifra que augmentarà cada setmana amb la incorporació de noves estrenes. Les primeres a arribar seran Les neus del Kilimanjaro , del combatiu cineasta francès Robert Guédiguian, i la premiada cinta d'animació Arrugues , a partir d'un còmic de Paco Roca. Tots els títols en llengua original no catalana oferiran la versió doblada en català i, sempre que sigui possible, també la versió original subtitulada en català. L'usuari només haurà d'escollir la versió que vol i escalfar al microones les crispetes.

Versió catalana en exclusiva

Durant un temps, els títols del catàleg d'Ara Films estaran disponibles en català només en aquest portal. És una oferta exclusiva d'una plataforma que neix amb la vocació de normalitzar l'accés al cinema en català i fer-lo accessible als espectadors catalans en la seva pròpia llengua. A un preu molt assequible -2,95 € per pel·lícula, exceptuant alguns títols en oferta a 1,95 €- i sense presses: després de comprar un títol, l'usuari té fins a 72 hores per veure'l.

Ara Films també permet treure el cinema del menjador de casa o l'habitació i portar-lo a passejar. Amb dispositius mòbils com l'iPhone i l'iPad, o bé amb tablets que facin servir el sistema operatiu Android, l'usuari d'Ara Films pot gaudir de les pel·lícules allà on vulgui. S'ha acabat fullejar la revista de la companyia aèria de torn o resignar-se a veure la pel·lícula que posen a l'AVE o el bus de línia. Esclar que qui prefereixi escarxofar-se al sofà i veure-ho en la pantalla de 42 polzades també ho podrà fer connectant l'ordinador al televisor amb un cable de vídeo. Amb Ara Films s'han acabat les excuses per no veure (bon) cinema en català.

stats