Cultura 08/11/2011

"Ara podrem saber qui dóna la subvenció"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha aceptat el tour de force dels deu consellers del CoNCA. Ahir va contestar a la dimissió deixant anar que l'organisme era poc transparent i gremialista.

C.s.
2 min
"Ara podrem saber  qui dóna la subvenció"

Barcelona.El conflicte està servit, per molt que Ferran Mascarell apel·lés ahir a la necessitat de tenir un debat serè i profund sobre el model de política cultural. Va contestar al desafiament dels deu consellers deixant anar en la seva compareixença que amb la reforma de la llei del CoNCA es guanyarà transparència, ja que afirma que en el futur es coneixerà el nom de les persones que decideixen les subvencions. Es referia als nombrosos assessors del consell, que de fet són els que decideixen les ajudes i que per no sotmetre's a pressions externes no són coneguts fins que les ajudes no s'han fallat. "No ho entenc, perquè s'ha de suposar que són gent prou honesta i íntegra per no deixar-se influir", deia ahir Mascarell. Per alguns dels consellers consultats per aquest diari, del que es tracta en realitat és de tornar a les decisions a dit. "Nosaltres mai no ens hem posat amb el que feien els assessors, però quan hi havia queixes la conselleria sí que ha modificat l'acord dels experts", assenyalava un conseller.

Finestra única

Mascarell, precisament, troba que aquest era un argument per canviar la llei. "Qui ha de respondre a la gent que es queixa sóc jo, però no hi hagut manera de saber qui ha decidit i amb quin criteri", va explicar. "Tot això ha de ser públic i transparent, i penso, a més, que els que fem polítiques públiques hem de poder participar en la definició d'aquestes polítiques en funció dels interessos generals". El conseller defensa la creació d'una finestra única -una proposta que ja es va aprovar al Parlament amb la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat- perquè no hi hagi diferents organismes que donen subvencions, sinó que totes les ajudes a la cultura estiguin centralitzades, de manera que no hi hagi repeticions ni tampoc descompensació entre el que són ajudes a la producció o a la creació i les que s'atorguen a la difusió i la promoció.

Els consellers dimissionaris consideren que aquest argument és una fal·làcia, perquè de moment deixa fora de la finestra única l'Institut d'Indústries Culturals (ICIC), que és l'organisme que atorga gairebé la meitat de les ajudes del departament, fins a 44 milions l'any passat. "Durant dos anys no formarà part de la finestra única perquè no podem col·lapsar el sistema, i per la seva importància hem d'esperar que es posi en marxa l'oficina de la finestra única i veure com funciona", va justificar Mascarell.

Tramitació

El projecte de llei d'agilitat i reestructuració administrativa, amb la qual CiU vol reformar de cop un bon grapat de lleis anteriors aprovades pel tripartit, en aquest moment està en tramitació parlamentària. Els grups polítics han presentat esmenes i, de moment, els grups de l'anterior tripartit defensen que es mantingui la llei del CoNCA tal com està, amb petites modificacions. CiU -que al seu dia es va abstenir perquè considerava que era poc ambiciosa- confia en el suport o en l'abstenció del PP per tirar endavant la reforma que volia tenir aprovada al desembre o al gener. Ara tot pot canviar, però de moment el CoNCA seguirà funcionant igual i no patiran les ajudes en tràmit.

stats