PATRIMONI
Cultura 10/09/2013

Aragó emplaça el MNAC a tornar murals de Sixena abans d'un mes

El govern aragonès les reclama "d'una vegada per sempre" en nom de l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem, que n'és propietària

Efe / Ara
2 min
CONSERVATS I PROTEGITS  Vista de la sala del MNAC  on s'exposen els frescos de  la sala capitular del monestir de Sixena.

SaragossaEl govern d'Aragó ha requerit al Museu Nacional d'Art de Catalunya la devolució de les pintures murals de la sala capitular del reial monestir de Sixena (Osca) en el termini d'un mes, en una petició formal que es va enviar la setmana passada. Així ho ha explicat avui en la roda de premsa posterior al consell de govern el conseller de Presidència Roberto Bermúdez de Castro, que ha precisat que amb la petició es reclama al dipositari de les obres que les lliuri al seu legítim propietari "d'una vegada per sempre". El museu català ha confirmat a l'ARA que ha rebut "un escrit dirigit al Patronat" però no es preveuen ni mesures immediates ni noves declaracions.

La propietat de les pintures murals correspon a l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem, que va cedir els drets al govern d'Aragó perquè l'executiu pogués emprendre les accions administratives i processals necessàries per aconseguir la recuperació d'aquestes pintures, amb l'objectiu de poder reintegrar-les al reial monestir.

En el cas que el Museu Nacional d'Art de Catalunya no hi accedeixi, el govern aragonès "emprendrà els procediments necessaris" perquè les pintures murals tornin a Aragó.

Una part de les pintures, que daten de principis del segle XIII, es va perdre durant el saqueig i incendi del monestir el 1936 i la resta, greument danyades, van ser arrencades i traslladades a Barcelona el 1960, any des del qual són al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Bermúdez de Castro ha dit que l'argument que el Museu d'Art de Catalunya les ha rehabilitat i custodiat des d'aleshores "no és excusa" perquè no siguin tornades al seu legítim propietari. És un argument "que no van utilitzar quan van reclamar els papers de l'arxiu de Salamanca" que pertanyien a Catalunya, ha afegit el conseller. "Que deixin d'embolicar la troca i tornin les pintures als seus propietaris", ha conclòs.

stats