Cultura

Aragó confia que justícia posi data aviat a la devolució de les pintures de Sixena

El nou sistema de climatització del monestir "supera el del MNAC", diu la consellera de cultura

La consellera d'Educació i Cultura del govern aragonès, Mayte Pérez, ha assegurat avui que el retorn de les valuoses pintures murals del monestir de Sixena no és una qüestió tècnica ni política, sinó "estrictament judicial", per la qual cosa ha expressat la seva confiança en una ràpida resolució del litigi.
Amb aquestes manifestacions fetes als mitjans de comunicació, la consellera ha sortit al pas de les crítiques fetes divendres contra el ministre de Cultura, José Guirao, després de manifestar el seu suport que les pintures continuïn al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) fins que es produeixi una sentència definitiva.

Pérez ha recordat que Aragó ja va recuperar 97 peces del patrimoni històric de Sixena, ja que el jutjat que es va encarregar de resoldre el conflicte va acordar que tornessin al seu lloc d'origen i va posar data per a la seva devolució. Segons ha explicat, "no va ser ni la Generalitat ni el govern d'Espanya qui va tornar aquests béns, sinó que vam ser nosaltres els que vam haver d'anar a recollir-los".

L'operació es va fer amb el suport de la Guàrdia Civil, que, ha destacat, es va produir després d'un conflicte "molt amarg" i sense el suport de l'anterior ministre de Cultura del PP, Íñigo Méndez de Vigo, que exercia en aquell moment de conseller d'aquell àmbit en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Segons el seu parer, "el que és realment determinant és que l'Audiència d'Osca resolgui de forma definitiva aquella resolució, que porta més d'un any sense resoldre, i es posi una data" per a la devolució de les pintures.

Complir les sentències (quan n'hi hagi)

Ha insistit que la posició del Govern aragonès per la defensa dels interessos de la Comunitat no ha variat "gens ni mica", i ha exigit de la Generalitat i de l'Executiu central "el compliment de la llei i de les sentències, quan n'hi hagi". La consellera ha destacat que el "fons de la qüestió", el retorn de les pintures a Sixena, ja va ser resolt en primera instància, per la qual cosa ha considerat que seria "desgavellat" que l'Audiència d'Osca hi fos contrària.

Tot esperant que es posi data al retorn de les pintures, Mayte Pérez ha recordat que el govern aragonès no només ha invertit fins al moment més de tres milions d'euros en la recuperació del monestir sinó que ha elaborat un pla director "molt ambiciós" que s'iniciarà a principis del 2019.

En relació amb aquest punt, ha comentat que els treballs s'iniciaran amb la rehabilitació de l'anomenat Palau de Doña Sancha, un espai del recinte del monestir que permetrà triplicar l'espai expositiu i que allotjarà les 97 peces recuperades.

Ha insistit que les pintures murals han de tornar a la seva ubicació original a la Sala Capitular del monestir, on s'ha instal·lat un sistema de climatització d'última generació per a la seva conservació que, segons la consellera, "supera amb escreix el del MNAC".