Cada casa, un món
Cultura 08/08/2019

Arquitectura responsable

La casa es protegeix de la tramuntana i està pensada per a la màxima eficiència energètica

Cristina Ros
3 min
La Casa AA, d’Alventosa Morell Arquitectes, és un habitatge dissenyat en funció del clima. Es protegeix de la tramuntana i s’obre cap al sud abraçant el jardí. Tot en aquest unifamiliar està pensat per a la màxima eficiència energètica.

UllàTenen un interrogant sempre al cap: quina és la responsabilitat dels arquitectes respecte al canvi climàtic? En saben la resposta. Josep M. Alventosa, Marc Alventosa i Xavier Morell, de l’estudi Alventosa Morell Arquitectes, són molt conscients que l’arquitectura pot contribuir a “forçar un canvi cultural en el sector de la construcció basat en la necessitat de generar edificacions confortables i eficients que respectin l’entorn immediat des d’una perspectiva local i global alhora”. I així ho afirmen. Recorden sempre que “la indústria de la construcció és un sector que per a l’edificació, el manteniment i l’ús dels habitatges consumeix el 40% de la despesa energètica total de la Unió Europea!” I insisteixen, referint-se al sector de la construcció, que comença per l’arquitectura com a responsable de concebre els habitatges: “Més d’un terç de les emissions globals, el principal indicador del canvi climàtic, estan causades per la nostra activitat”.

Alventosa Morell no defugen la responsabilitat, sinó que l’afronten pensant cada projecte en funció del confort i l’eficiència energètica, la qualitat de l’espai, l’adaptació al paisatge i el control econòmic. El mateix nom de la Casa AA, que van construir a Ullà entre el 2016 i el 2017, remet a la qualificació d’eficiència energètica que aquest gabinet d’arquitectes amb seu a Barcelona i a Lleida defensa que s’hauria d’exigir a tots els habitatges.

Imatge de la casa AA

Viure en una casa bioclimàtica, com ho és la Casa AA, no només és garantia de salut i benestar per als seus habitants, no només és una mostra de respecte cap al propi entorn, sinó una manera de contribuir a la sostenibilitat mediambiental. Responsabilitat local i global.

Situada al límit del nucli urbà d’Ullà, tot en la Casa AA està pensat en funció del lloc en el qual s’ubica i sobretot del clima d’aquesta vila del Baix Empordà. Destinada a ser segona residència, un lloc per a les vacances, per gaudir de la casa més temps que no el que permet la vida diària en l’habitatge habitual, per relaxar-s’hi, i amb una parcel·la d’orientació nord-sud, a peu de carretera per la part nord, el trànsit rodat i el vent fort de la tramuntana esdevindrien un problema per a la casa si no se’n protegís.

L’arquitectura del nucli antic d’Ullà, una magnífica barreja de pedra i maó, i la necessitat d’allunyar el soroll dels cotxes i guardar-se dels embats del vent, són els principals motius per a la creació del mur hermètic singular que és la façana exterior de la casa. Sense finestres i amb dos únics portals, el d’entrada a l’habitatge i el garatge. La resta, una llarguíssima paret de pedra del país és el signe més visible d’una arquitectura intimista, introspectiva, que deixa sentir els ressons d’un dels grans mestres de la modernitat confortable: Marcel Breuer. Una arquitectura que, a més, té la mirada completament oberta cap al jardí, un esguard cap al sud, d’on capta les radiacions solars a l’hivern, i que gràcies a un sistema constructiu que fa les funcions d’una gelosia i també una porxada de glicines filtra el sol de l’estiu i fa que la casa no necessiti cap més sistema de refrigeració que el natural.

Imatge de la casa AA

Patis d’entrada que relacionen les dues franges en què es distribueix la casa. Grava al terra dels patis que es mimetitza amb els totxos en pilastra de la façana interior. També grava a sobre de la coberta plana de la casa, que redueix l’impacte dels elements. Fusta com a revestiment dels sostres per aïllar l’habitatge per dins: eficiència tèrmica i empremta ecològica negativa. La Casa AA, d’Alventosa Morell Arquitectes, són 180 m( 2) d’espais diàfans que van des de la transparència subtilment fragmentada de les zones d’estar comunes (un únic espai per a la sala, el menjador i la cuina), a la intimitat dels dormitoris, protegits per porticons de fusta que, en obrir-se, deixen gaudir d’un jardí que, amb la piscina i una vegetació cada any més generosa, fa que els habitants de la Casa AA, que la tenien com a segona residència, vulguin passar-hi més i més temps.

Guaitar, sentir l’aire i no patir pel sol

La façana de la Casa AA que dona al jardí privat estableix un joc singular de línies verticals. La llum natural es filtra entre els totxos de factura artesana en pilastra que donen tanta importància al buit com al sistema constructiu. La que van adoptar els arquitectes d’Alventosa Morell és una solució econòmica per a una mena de gelosia que permet guaitar cap a la natura de la mateixa casa, sentir l’aire a l’obrir les vidrieres corredisses dels espais més socials de l’habitatge i no haver de patir pel sol perquè filtra les seves radiacions. Aquest recurs mimetitza la casa amb el color de la terra d’Ullà i de les cases veïnes i li garanteix la intimitat.

stats