Polítiques culturals
Cultura 01/02/2012

Arrenca la Finestreta única de subvencions culturals

El conseller Ferran Mascarell ha presentat el projecte de l'Oficina de suport a la iniciativa Cultural, que ha de suposar un estalvi en la gestió dels ajuts de 2,1 milions d'euros

Ara
2 min
Xavier Solà, secretari general de Cultura, al costat del conseller, Ferran Mascarell

BarcelonaAmb l'objectiu de crear "una administració més eficient", que no gasti un euro més del necessari", el conseller Ferran Mascarell ha presentat avui el projecte de la Finestreta única de subvencions. El projecte consisteix a simplificar i centralitzar l'accés i gestió de les subvencions que concedeix el departament, a partir de la creació de l'Oficina de suport a la iniciativa cultural (OSIC), que s'encarregarà de tramitar tots els ajuts de cultura.

Amb aquesta acció, Mascarell ha defensat que "s'evitaran duplicitats" i es facilitarà l'accés a la subvenció dels possibles beneficiaris. "El procés serà més transparents", ha afirmat el conseller, que diu que també s'establirà un mecanisme de defensa i claredats per aquells que no estiguin d'acord amb la resolució.

Aquesta reorganització suposarà per al departament de cultura un estalvi de 2,1 milions d'euros, que es reinvertiran en el pressupost de 117.624.606 euros per a subvencions. El cost per expedient passarà d'una mitjana de 346 euros (que podia arribar en alguns casos a superar els 700 euros) als 169 euros.

Les comissions d'avaluació de les diferents línies de subvencions estaran formades per 3 avaluadors i un tècnic secretari, sense veu ni vot. Dels tres avaluadors, un serà un tècnic especialista del departament i les altres dues persones de fora de l'àmbit públic proposades per la direcció general. En alguns casos, aquestes comissions podran estar formades pel tècnic secretari i 4 avaluadors, un tècnic del departament i 3 especialistes, independents de l'ens públic. La composició dels integrants dels comitès serà pública.

El nou sistema d'ajuts introdueix el "principi de confiança", que parteix de la creença inicial en les dades aportades pels sol·licitants. Tanmateix, la falsedat en les dades pot suposar càstigs com l'exclusió per demanar qualsevol ajut públic durant 5 anys.

El sistema de consulta de la Finestreta única ja està operatiu i es pot consultar a la pestanya de subvencions i tràmits del web del Departament de Cultura. La primera convocatòria subvencions del 2012 es farà a finals de febrer, però les diferents línies d'ajut ja es poden consultar.

stats