Música
Cultura 11/05/2012

Arrenca el Sónar de Sao Paulo

Entre les 50 actuacions de l'edició brasilera del festival, destaca l'espectacle en 3D de Kraftwerk

Xavier Cervantes
2 min
Kraftwerk

BarcelonaL'expansió del festival Sónar continua. Divendres i dissabte se celebra l'edició de Sao Paulo, que aplega una cinquantena d'actuacions al parc Anhembi de la ciutat brasilera. Amb un aforament superior als 10.000 espectadors per dia, es tracta de la cita internacional de més dimensió del festival barceloní.

Enric Palau, codirector del Sónar, confirma que l'edició de Sao Paulo és la que "més s'assembla a la de Barcelona, pel que fa al format". Hi ha tres escenaris i una zona professional que també inclou una programació específica de cinema. "El Sónar del Japó també és molt fidel a la idea original, però el brasiler és el de més envergadura", diu Palau.

La programació inclou les actuacions de Kraftwerk, James Blake, Chromeo, Mogwai, Justice, Squarepusher, Modeselektor, Flying Lotus, Alva Noto & Ryuichi Sakamoto, Four Tet, Cee Lo Green, Jeff Mills, Little Dragon, entre d'altres. També hi ha una atenció especial a l'escena brasilera, representada per Psilosamples, Ricardo Donoso, Gang Do Eletro, Gui Boratto, M Takara Vs. Akin, Bruno Belluomini i Nedu Lopes, entre d'altres. Pel que fa a la representació catalana, hi actuaran Za! i John Talabot.

"Uns Van Gogh de la modernitat"

El cartell del Sónar Sao Paulo s'ha confeccionat d'acord amb la identitat del festival barceloní, però tenint en compte les especificitats del Brasil. "És un país on encara és relativament recent veure de manera habitual artistes internacionals", diu Palau. "Nosaltres insistim molt en el valor que li donem a tot el festival i no només a un artista. Volem traslladar el que fem a Barcelona al Brasil, però encara hi ha molta feina a fer", explica. En aquest sentit, han trobat una bona síntesi programant el concert de Kraftwerk, que presenten a Sao Paulo el xou en 3D que van estrenar al MoMa de Nova York.

"Kraftwerk és una gran ajuda, i la seva reacció ha sigut molt bona. Kraftwerk és un nom important i sintetitza molt bé el que nosaltres som com a festival: un clàssic important de la música i un estendard de la tecnologia. Art i tecnologia, que és el que nosaltres entenem que és un dels trets essencials del Sónar. Kraftwerk són uns Van Gogh de la modernitat", diu Palau.

Esdeveniment cultural d'interès

El codirector del Sónar valora molt positivament que el govern brasiler hagi considerat el festival com a "esdeveniment cultural d'interès nacional". Les institucions brasileres no hi aporten subvencions públiques, però el festival "té incentiu fiscal". "Les empreses patrocinadores han pogut tenir un percentatge de desgravació fiscal molt alt, la qual cosa ha facilitat molt que volguessin invertir en el festival. Ja ens agradaria que això passes a Espanya i a Catalunya", explica Palau.

stats