CINEMA
Cultura 29/09/2011

Arturo Ripstein diu que no tornarà al Festival de Sant Sebastià perquè és un certamen "subnormal"

El director mexicà arremet contra el jurat de l'últim certamen, el qual qualifica de "pa sucat amb oli", i diu que la presidenta, Frances McDormand, "és una actriu que no ha sortit mai de Pennsilvània"

Efe
2 min

BarcelonaEl realitzador mexicà Arturo Ripstein, que va quedar fora del palmarès de l'últim Festival de Cinema de Sant Sebastià amb Las razones del corazón, ha assegurat que no tornarà al certamen donostiarra, on va aconseguir la Concha d'Or el 1993 i el 2000, perquè creu que ha passat de "seriós" a "subnormal".

En una entrevista que publica avui el diari Gara, amb motiu de la participació del film de Ripstein en el Festival de Cinema Llatinoamericà de Biarritz (França), el director es mostra enfurismat amb el jurat d'aquesta 59 edició, el qual qualifica de "lamentable". De la seva presidenta, Frances McDormand, diu que "és una actriu que no ha sortit mai de Pennsilvània", i afegeix que "els gringos mai entenen res, mai han vist una pel·lícula amb subtítols, no saben llegir-los". En l'escriptor i guionista Guillermo Arriaga veu "un enemic personal pel fet de ser mexicà", perquè "la megalomania fa que tot la resta no existeixi, que la merda que s'escriu sembli or". "Aquest cuate és un talent innegable per a l'autopromoció", afegeix a l'entrevista. A Sophie Mantingeux, un altre membre del jurat, la qualifica de fotògrafa "desconeguda", igual que el director noruec Bent Hamer, mentre que descriu Bai Ling i Sophie Okonedo com "dos nyaps d'actrius". De l'únic espanyol del jurat, Álex de la Iglesia, recorda que "li havia guanyat una Concha d'Or en un festival i això no s'oblida" (De la Iglesia va competir amb La comunidad l'any 2000, el mateix any que Ripstein es va alçar com a vencedor amb La perdición de los hombres).

"De sobte, la direcció del Festival comença malament. Un festival, a més de seleccionar el que li donen i les millors pel·lícules possibles, ha de saber què fer amb un jurat i no tenir un jurat de pa sucat amb oli (...). La direcció en aquest moment ha aconseguit convertir-lo en un festival en vies de desenvolupament", opina el director.

Tampoc sembla satisfet amb el nou responsable del certamen donostiarra, José Luis Rebordinos, exdirector de la Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror de Sant Sebastià, un certamen "de pel·liculetes de por". "Aquest era un festival realment seriós, era dels cinc d'Europa i, de sobte, és subnormal", afirma Ripstein, que afegeix que a Sant Sebastià "és tot exactament el contrari" que a Canes. "És un lloc que m'agradava moltíssim i no hi tornaré", subratlla el cineasta mexicà.

stats