L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica vol que Franco sigui exhumat a plena llum del dia

L'entitat no vol que el trasllat es faci "amb nocturnitat i traïdoria"

L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ha demanat al govern espanyol "llums i taquígrafs" en l’exhumació de les restes de Francisco Franco, que divendres aprovarà el consell de ministres, per evitar que es faci "amb nocturnitat i traïdoria".

A través d’un comunicat, l’entitat assegura que no vol que el trasllat es faci de la mateixa manera com es van van retirar els monuments franquistes en aplicació de la llei de memòria històrica, sense avís previ. L’associació recorda com l’última estàtua eqüestre de Franco ubicada a Madrid va ser retirada "entre setmana i de nit com si volguessin amagar-ho". L’ARMH espera "que el govern no abaixi el cap davant la família del dictador ni davant la fundació que porta el seu nom" i denuncia "l’espectacle" dels últims mesos, en què "la família d’un dictador tractava de tu a tu el govern d’un estat democràtic". L’entitat reitera que l’exhumació de les restes de Franco suposa "una gran oportunitat" per fer "pedagogia democràtica" i explicar la repressió franquista a "milions de persones".

D’altra banda, l’ARMH considera "una forma de maltractament" per part de l’Estat el fet que les famílies de les víctimes del franquisme hagin hagut de "finançar amb els seus impostos la tomba del dictador" i, en canvi, mai hagin tingut dret a "la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició".