Cultura 16/07/2012

Atrapats en un capoll de seda israelià

Juan Carlos Olivares
1 min
El duet de la companyia israeliana Inbal Pinto & Avshalom Pollack Dance Company.

L'excel·lent oferta de dansa del Grec revela que el llenguatge coreogràfic continua obert a les sorpreses. Tan sols s'ha de buscar als llocs adequats, com Israel, i portar a Barcelona l'interessant proposta de la Inbal Pinto & Avshalom Pollack Dance Company. Aquesta parella educada en diferents disciplines (teatre i dansa) ha fusionat els seus coneixements en un projecte artístic amb un llenguatge que se situa en un terreny ambigu entre els dos mons.

Encara que no arriben amb el seu treball més celebrat (Oyster ), Bombyx Mori -el títol correspon a l'expressió llatina del cuc de seda- exhibeix importants singularitats, com minimitzar l'eròtica dels cossos en un art moltes vegades esclau de l'atracció estètica. Alliberats d'aquest peatge, la seva dansa se centra en el missatge metafòric del moviment, individual o en grup. Sempre hi ha un perquè, encara que sigui críptic o oníric. Una intenció que recolza també en la il·luminació, en els objectes. És tan important en el seu relat una figura empresonada en els fils que formen un capoll immòbil com la força física i expansiva dels dos ballarins.

Però el més atractiu de la proposta d'Inbal Pinto & Avshalom Pollack Dance Company és la dualitat que estableix entre el subjecte actiu i passiu, que, curiosament, divideix entre home i dona, respectivament, encara que el missatge final està matisat, amb escenes que descriuen l'alliberació femenina i d'altres que parlen de la xarxa en què tots -sense distinció de sexes- estem atrapats.

stats