S'atura la cessió a l'Aragó de les peces d'art a Sixena per desacord polític

Santi Vila no ha aconseguit consens ni polític (amb ERC) ni territorial (amb Lleida) per l'aprovació d'un acord perquè 53 peces que hi ha a les reserves del MNAC se cedeixin com a gest al govern aragonès

Primer revés al conseller de Cultura, Santi Vila. La falta de consens polític dins del govern i territorial ha tombat la seva proposta d'obrir una via negociadora amb el govern de l'Aragó pel litigi que manté amb la Generalitat per l'art del Monestir de Sixena. Santi Vila va anunciar el febrer passat un acord amb la seva homòloga aragonesa per cedir a l'Aragó 53 de les 97 obres d'art procedents del Monestir de Sixena (Osca) que es troben a les reserves del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Es tractava d'un gest de "bona voluntat" i també d'estratègia, amb la mirada posada a mantenir al museu barceloní els murals romànics provinents del mateix monestir, que són molt més valuosos, o fins i tot negociar una eventual entrada a l'Institut Ramon Llull, com ha anunciat que vol el seu director. D'aquesta manera, Vila volia obrir una línia de negociació política al marge de les sentències judicials, que segueixen el seu curs.  

Avui la portaveu del Govern, Neus Munté, ha admès que no s'ha pogut aprovar aquesta proposta de Vila, que estava lligada amb l'Aragó i a punt per rubricar i fer-se pública. La pressió del territori ha estat el principal escull. Lleida no troba justificada l'operació i tem que aquesta cessió sigui el primer pas perquè les peces d'art sacre que custodia el Museu Diocesà –n'hi ha 41 provinents de Sixena– puguin sortir del centre. D'altra banda, ERC també havia plantejat dubtes sobre la conveniència d'aquest acord. Les dues oposicions han fet que Vila tiri la tovallola. "Som on érem fa dos mesos", diuen fonts de la conselleria. Hores d'ara és impossible que es reobri aquesta possibilitat. Això vol dir que el litigi pels objectes i els murals de Sixena continua estant a mans de les resolucions judicials.  

Precisament, l'11 d'abril passat el darrer dels judicis sobre la propietat de les pintures murals romàniques del Monestir de Sixena del Museu Nacional d'Art Contemporani de Catalunya va quedar vist per sentència.