Llibres
Cultura 18/09/2011

Ausiàs March torna a escriure després de 600 anys

El gran poeta valencià Ausiàs March compta des d'aquesta setmana amb perfil propi a Facebook gràcies a la iniciativa d'Editorials Barcino i Amics d'Els Clàssics. Des de fa uns dies podem llegir informació biogràfica i alguns dels seus poemes

Redacció
2 min
Ausiàs March

BarcelonaAusiàs March (Gandia o València, 1400- València, 1459) és present a Facebook amb perfil propi des d’aquesta setmana. Editorial Barcino i Amics d’Els Clàssics han tirat endavant aquesta iniciativa innovadora per divulgar la vida i l’obra del poeta medieval valencià a través de les xarxes socials.

La pàgina s’actualitza diàriament, excepte caps de setmana, i preveu un conjunt de 169 actualitzacions amb entrades diferents en què el poeta narra en primera persona la seva vida, des del naixement fins a la mort, i ens convida a descobrir els seus amors i desamors, les seves alegries i tristeses. Tot plegat, intercalat amb poesies, enllaços, comentaris i, és clar, la possibilitat que els internautes es facin “amics” d’Ausiàs March.

Els textos d’aquest Facebook estan basats en el llibre Jo sóc aquest que em dic Ausiàs March, de Josep Piera (Edicions 62, 2001), i en l’antologia poètica Una tria d’Ausiàs March, en versió del mateix Piera a la col·lecció Tast de Clàssics (Editorial Barcino, 2011), que serà presentada la pròxima setmana.

Els primers missatges penjats al Facebook d’Ausiàs March són:

“M’han suggerit fer-me un compte de Facebook i explicar una mica la meva vida. Bé, aquest és el tal Facebook. Comencem, no?”

“Em dic Ausiàs March i qualsevol a qui pregunteu dirà que sóc poeta i un dels més importants de la meva època. Però només sóc un home que estima escriure poesia”.

“Així com cell qui en lo somni es delita / e son delit de foll pensament ve, / ne pren a mi, que el temps passat me té / l’imaginar, que altre bé no hi habita”.

En català actual, seria així: “Com qui gaudeix en somnis de plaers / que li vénen del seu pensament foll, / així estic jo, que tinc el temps passat / com l’únic bé que m’és imaginable.”

"El primer que heu de saber és que vaig néixer l’agost de l’any 1400, i que va ser gairebé un miracle. El meu pare, Pere March, tenia més de seixanta anys, i la meva mare, Elionor Ripoll, quaranta!"

stats