Premis José Maria Forqué
Cultura 18/01/2011

Els productors de cinema espanyols premien 'Buried'

La pel·lícula de Rodrigo Cortés, en què la càmera no surt pràcticament d'una caixa de fusta, s'imposa contra tot pronòstic a 'Pa Negre' i 'También la lluvia'

Redacció
2 min
Ryan Reynolds

Barcelona'Buried', una pel·lícula rodada amb una absoluta "manca de sentit comú" i "molt difícil de produir", segons el seu director, Rodrigo Cortés, ha estat guardonada amb el premi José Maria Forqué, que entrega EGEDA, l'entitat que gestiona els drets audiovisuals, a la millor pel·lícula. Luis Tosar, que interpreta precisament un productor de cinema a También la lluvia, s'ha endut el guardó al millor actor. Tosar ha recordat pioners com Luis García Berlanga, Manuel Alexandre i Augusto Algueró, tots ells desapareguts recentment: "Molts heu tingut la sort d'haver-lo compartit amb els grans mestres. Dedico aquest premi als pioners del cinema espanyol i celebro que tinguem una cosa molt bonica entre les mans".

Tosar repeteix premi, l'any passat també va obtenir un guardó pel seu paper de Malamadre de Celda 211. Per la seva banda, les actrius Emma Suárez, per la seva interpretació a La mosquitera, i Nora Navas, per Pa negre, han hagut de compartir el premi a la millor actriu. Suárez ha definit el seu treball en la comèdia d'humor negre d'Agustí Vila com "un autèntic desafiament, no només per haver de parlar català". Per la seva banda, Nora Navas, a qui a uns centenars de quilòmetres també premiaven als Gaudí, ha assegurat viure "un moment molt dolç".

El millor documental se l'ha endut Bicicleta, cullera, poma, de Carles Bosch, que, com Navas, ha estat premiat quasi de manera simultània als Gaudí, mentre que la Medalla d'Or d'EGEDA 2011 se l'ha endut Mi querida señorita, de Luis Megino. Enrique Cerezo ha exercit de portaveu dels productors i ha reclamat la ley Sinde, que planteja "l'oportunitat d'arreglar la terrible situació que afecta la indústria audiovisual", víctima, segons ell, de "l'espoli i el robatori de continguts". Per la seva banda, la ministra de Cultura, Ángeles-González Sinde, ha admès que "ningú té solucions precises. Tenim més preguntes que respostes en aquests moments de canvi tecnològic, anem inventant el futur segon el vivim".

stats