MERCÈ 2011
Cultura 08/09/2011

El BAM i la Mercè acosten posicions

Barcelona Acció Musical i Mercè Música aglutinaran les propostes de rock, pop, músiques del món, folk i jazz de la festa major de Barcelona, amb actuacions massives al Parc del Fòrum.

Ricard Martín
3 min
Festa 'indie' a la reial Una imatge de la plaça Reial l'any 2009 durant l'actuació d'Akron Family. Enguany acollirà les propostes més festives del BAM.

Barcelona.Les primeres Festes de la Mercè sota el govern municipal de Xavier Trias poden presumir, almenys en l'aspecte musical, de coordinació entre les instàncies municipals. A estones, la programació que ha disposat enguany el festival de música independent de la ciutat, Barcelona Acció Musical (BAM) i la de Mercè Música semblen intercanviables. Un exemple: a la Mercè hi actuen els saragossans Tachenko, una de les glòries actuals del pop independent de guitarres esmolades, i al BAM els catalans Estúpida Erikah, una banda de coordenades similars però molt més assequible. ¿El món al revés?

Jordi Turtós, veterà periodista musical i director artístic de Mercè Música, opina que això es deu al fet que "la filosofia amb què han treballat els dos festivals ha sigut molt conjunta. Tots dos han anat a buscar un públic molt jove". Però aquesta similitud es veu reforçada, diu Turtós, d'una manera natural, perquè conceptes com " independent o alternatiu cada cop signifiquen menys per a la gent jove, que cada cop comparteix més i és menys sectària".

La gran novetat al BAM és la nova direcció artística del festival, a càrrec de Carles Conesa, programador també de la sala Apolo. Segons Conesa, en aquest BAM més reduït per exigències de calendari -del 22 al 24 de setembre- ha volgut que "cada escenari presenti una identitat molt definida". La plaça del Rei estarà dedicada a les propostes intimistes, la plaça Reial a les actuacions "més festives i folklòriques", la plaça de Joan Coromines a la música hedonista i ballables, i el Parc del Fòrum serà la casa de les grans figures de l'actual pop català.

Així, a la plaça Reial cal destacar la presència del surf-garatge instrumental de Los Tiki Phantoms i la fusió de country-rock i tradició del supergrup Grupo de Expertos Solynieve (amb Jota de Los Planetas i membres de Lagartija Nick). A la plaça del Rei es podran veure propostes oníriques i delicades deutores del folk i la psicodèlia britànica, com Anímic i Renaldo & Clara. La plaça de Joan Coromines acollirà el funk sintètic i ballable de Guillamino, i la dels Àngels serà l'escenari de les propostes més experimentals, com Wu Lyf -col·lectiu de Manchester dedicat al rock ambiental- i la piconadora dels ja del tot consolidats Za!, un duet barceloní que barreja experiments rock i músiques d'arrel africana.

Conesa ha excusat l'absència de gèneres més durs com el metal i hardcore en la programació per la imposició "del seu llenguatge musical", però també perquè "explosions brutals com les dels últims grups esmentats ja supleixen aquests estils". Les nits més populars del BAM seran les del Parc del Fòrum, amb primeres espases del pop català dels últims anys: El Petit de Cal Eril, Mazoni i Antònia Font, un rere l'altre, el dissabte 24. Un altre moment multitudinari serà el mateix dia a l'antiga fàbrica d'Estrella Damm, amb el rock suec per a tots els públic de Mando Diao i el folk-pop de Herman Dune, autors de la cançó de l'espot de cervesa d'Estrella Damm d'aquest estiu.

Concerts de masses

Pel que fa a la programació de Mercè Música, el director artístic, Jordi Turtós, destaca les propostes de jazz. "És un fet que Barcelona té una de les escenes de jazz més brillants i vibrants d'Europa", diu. I es podrà gaudir en reivindicacions de les big bands barcelonines, amb la Barcelona Jazz Orquestra i la Sant Andreu Jazz Band, aquesta última formada per preadolescents. Turtós, encara que detesti el terme world music , ha volgut incloure en aquest apartat Gràcia Power, un grup de joves gitanos de Gràcia practicants de la rumba catalana, capitanejats per Manuel Patata Gonzàlez, nebot del llegendari Pescaílla.

I en l'encreuament de camins que la Mercè ha forjat amb el BAM, cal parlar sobretot d'actuacions massives al Parc del Fòrum, encapçalades per Tachenko, Sidonie, Els Pets i Lori Meyers. S'hi esperava l'última sensació catalana, els aclamats Very Pomelo, però la participació del cantant i guitarrista Xarim Aresté en el retorn de Sopa de Cabra els ha fet caure del cartell.

stats