MÚSICA
Cultura 14/05/2013

Neix Bachcelona, un festival que vol apropar la música de Bach de manera participativa

Diferents espais de Barcelona acolliran del 25 al 28 de juliol concerts interactius, danses, improvisacions i accions divulgatives

Laura Fabregat
2 min

BarcelonaBachcelona: Bach i Barcelona. Amb aquest joc de paraules tan senzill es presenta un nou festival de música, dansa i divulgació que pretén apropar les cantates de Johann Sebastian Bach en format participatiu a la ciutat de Barcelona. Són tres punts els que destaquen d'aquest certamen: "originalitat", perquè és el primer festival relacionat amb Bach que se celebra a Barcelona; "emplaçaments significatius", ja que totes les activitats que es portaran a terme es desenvoluparan en espais emblemàtics de la ciutat, com són el Palau de la Música, la Catedral, Santa Maria del Mar o el monestir de Sant Pau del Camp, i, finalment, la "qualitat dels seus intèrprets", entre els quals hi haurà el pianista i compositor Manel Camp, l'intèrpret i divulgador musical Joan Vives i l'organista Juan de la Rubia.

El festival vol potenciar la vivència i la interacció. Sobretot, però, pretén anar més enllà del format concert i oferir un seguit d'accions marcades per la innovació. Mesclar la música de Bach amb el jazz o el swing serà una de les apostes que conduiran Manel Camp des del piano, Llibert Fortuny amb el saxo i Mireia Farrés com a trompetista. El mateix Camp afirma que aquest era "el repte que es tenia", "ajuntar el format clàssic amb aquell més experimentador i modern". Un altre toc de novetat vindrà de la mà del mestre Joan Codina, que ensenyarà a ballar la música instrumental de Bach d'una manera barroca.

La improvisació serà un altre punt fort del certamen. L'organista Juan de la Rubia oferirà un espectacle en què es deixarà portar per melodies proposades pel públic seguint el patró de l'època de Bach, en la qual la improvisació era clau per provar el virtuosisme de l'intèrpret.

La divulgació serà, també, fonamental. Joan Vives farà una conferència sobre la figura de Bach. Aquest to formatiu del festival és necessari, segons Vives, perquè entén la música de Bach com "d'una altra dimensió" i assegura que "s'han d'aprendre coses per poder entendre-la" plenament. El dia de la cloenda del certamen, diumenge 28 de juliol, coincideix amb l'aniversari de la mort de Bach i s'organitzarà un cor participatiu a la Basílica de Santa Maria del Mar en el qual tothom podrà unir-se a les cantates del compositor alemany.

El festival, que se celebrarà del 25 al 28 de juliol, està organitzat per l'associació Bach Zum Mitsingen, que des del 2011 s'encarrega d'oferir cants de Bach de manera litúrgica i interactiva. Els fundadors de l'associació, Pau Jorquera i Daniel Terrida, també directors del festival, han engegat un projecte de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per poder finançar la iniciativa. La gent que decideixi col·laborar-hi, obtindrà compensacions especials relacionades amb el festival.

stats