ART
Cultura 07/05/2013

La Generalitat declara bé d'interès nacionals els dos dibuixos de Gaudí de la Colònia Güell

Són els dos únics croquis que Gaudí va fer durant els preparatius de la construcció de l'església de la colònia modernista. L'església en va intentar aturar la subhasta a la casa Balcli's, però un jutge va resoldre el cas a favor del propietari

Ara/efe
1 min
Croquis de l'exterior de l'església de la Colònia Güell, de Gaudí / BALCLI'S

BarcelonaLa Generalitat ha declarat bé d'interès nacional, en la categoria de bé moble, els dos únics croquis que Antoni Gaudí va fer fer de l'església de la Colònia Güell durant la seva construcció. Les dues obres estan fetes amb carbonet, aquarel·la i guaix damunt una fotografia heliogràfica. En una s'hi pot veure una recreació de l'església finalitzada i a l'altra, un estudi de les voltes de l'interior.

La descoberta d'aquests dibuixos a les carboneres de la masia de la Colònia Güell va representar una excepcionalitat, ja que es donaven per perduts. Gaudí va fer molts dibuixos abans i durant la construcció dels seus projectes, però gairebé tots van desaparèixer quan el seu taller va ser destruït al començament de la Guerra Civil.

Les dues obres van estar envoltades de polèmica després que l'església impedís la subhasta, a partir de 275.000 euros, de les obres a la casa barcelonina Balcli's el maig de l'any passat. La parròquia del complex fabril va presentar una denúncia al·legant que els dibuixos li pertanyien segons la llei de protecció del patrimoni del 1933.

La denúncia va obrir un procés judicial que el jutjat de Sant Boi va resoldre a favor del propietari, un hereu de la persona que els va comprar el 1975. El propietari va al·legar que "no figuraven en cap inventari" i que s'havien exhibit públicament en nombroses mostres dedicades a l'arquitecte i "mai l'Església havia presentat cap reclamació". El ministeri de Cultura, al seu torn, ja havia declarat les dues obres com a com "no exportables", cosa que no evitava que es poguessin vendre.

stats