Arquitectura
Cultura 19/10/2011

Barcelona obre 155 edificis i cases als ulls curiosos dels ciutadans

Durant el cap de setmana, el festival 48H Open House permet visitar edificis com la Torre Collserola, el rehabilitat Hotel Espanya, una desena dels edificis d'Enric Sagnier o el cementiri de Montjuïc

Efe
3 min

BarcelonaVoler saber el que s'oculta darrere d'una porta és innat en l'home. Per intentar satisfer aquesta curiositat el festival 48H Open House "obre" aquest cap de setmana 155 edificis i cases de Barcelona, des de petits pisos particulars a alguns tòtem de l'skyline de la ciutat com la Torre de Collserola.

Es tracta de la segona edició d'un esdeveniment gratuït, organitzat per ArquitecturaReversible, entitat especialitzada en la divulgació cultural, que l'any passat, quan el mapa de visites incloïa només 130 espais (dels quals repeteixen la meitat) va atreure ja uns 25.000 barcelonins desitjosos de saber més sobre els edificis, moderns i antics, que veuen quan van a corre-cuita a la feina o al col·legi, segons ha explicat la codirectora d'aquesta cita, Elisenda Bonet.

Entre alguns dels més de 70 nous espais que es podran veure aquest any en el 48H Open House (OHB 2011) hi ha la Torre de Collserola de Norman Foster (visita que s'ha de reservar prèviament) o l'acabat de rehabilitar Hotel Espanya, al Raval, un edifici que manté les intervencions modernistes de Domènech i Montaner i Ramon Casas. També s'inclouen una desena dels edificis construïts per Enric Sagnier, el gran arquitecte modernista que va deixar la seva empremta en molts punts de l'Eixample i al qual el Caixafòrum (un altre dels recintes inclosos en els recorreguts) ha dedicat una exposició que han visitat més de 50.000 persones.

En l'àmbit dels espais particulars, habitatges, restaurants i establiments comercials, destaca l'estudi del dissenyador Peret al barri del Raval, un antic magatzem del qual es va enamorar quan el va veure per primera vegada a mitjans dels vuitanta, segons les seves pròpies paraules.

Altres novetats seran les visites a la Casa Bloc (construcció mítica del GATCPAC), el cementiri de Montjuïc, així com el poder gaudir d'un assaig general d'una obra de Pessoa a l'escenari de La Seca o d'una experiència culinària a l'espai gastronòmic Ernesto Meda, a la Casa de les Punxes.

A tots ells s'hi sumen els espais que van tenir més visites l'any passat, com el Círculo Ecuestre, l'Ateneu Barcelonès, la Biblioteca Arús, l'Hotel Mandarí o la Torre Girona que allotja el supercomputador Mare Nostrum. Els organitzadors han creat deu itineraris, un per cadascun dels districtes de la ciutat, on els visitants es trobaran amb algun dels gairebé 600 voluntaris (la major part d'ells estudiants d'arquitectura), que exerciran de guies i intentaran generar un diàleg amb els ciutadans interessats i contestar a les seves preguntes. "Molts ciutadans volen saber més sobre el patrimoni que els envolta i és més fàcil si algú t'ho explica in situ, entrant a l'edifici amb un guia que a més pot ser l'arquitecte que ha fet l'edifici, o la reforma", assegura Bonet.

La llista total d'edificis es pot consultar al lloc www.48hopenhousebarcelona.org, una selecció que a més dels ja citats inclou edificis com el palau de la Virreina, el teatre del Molino, la Torre Colom, el Restaurant Gut, l'Hospital de Sant Pau, o ja en el tecnològic districte del 22@ els edificis Mediapro, MediaTic o el de RTVE.

El 48H Open House Barcelona és hereu d'un esdeveniment que se celebra a Londres des de fa dues dècades i que més tard han anat organitzant ciutats com Nova York o Dublín, en un entramat de propostes que es concreta en l'aliança de la xarxa Open House Worlwide. El regidor de Cultura, Jaume Ciurana, ha assenyalat que "és bàsic" que els barcelonins coneguin la ciutat. "Aquesta iniciativa demostra la diferència que hi ha entre veure i mirar", ha subratllat el regidor.

stats