Patrimoni
Cultura 19/06/2012

Barcelona invertirà 2 milions d'euros per apropar el llegat romà als ciutadans

El Pla Barcino inclou projectes de recerca i documentació, museïtzació d'espais i excavacions per integrar el patrimoni romà en la ciutat i generar consciència social al seu voltant

ACN/Ara
2 min
Ciurana ha presentat el pla a la comissió de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, que presideix Jordi Portabella

BarcelonaL'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona ha presentat un plà per apropar el llegat romà als ciutadans que busca recuperar i apropar el llegat romà als ciutadans. Segons el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana el Pla Barcino és a mig i llarg termini, però les actuacions previstes per a aquest mandat estan pressupostades en més de dos milions d'euros. L'objectiu de la mesura és integrar el patrimoni romà en la ciutat i generar consciència social al seu voltant. Per fer-ho, s'han dissenyat projectes de recerca i documentació, museïtzació d'espais i excavacions.

Algunes de les actuacions previstes al pla són millorar el coneixement de la muralla romana, accelerar la museització dels diversos domus o cases unifamiliars de personatges d'elit de la ciutat que es conserven, descobrir el fòrum romà (que totes les hipòtesis situen, en part, sota la Plaça Sant Jaume), donar a conèixer el Temple d'August, integrar més en la ciutat l'aqüeducte i fer un estudi de les termes romanes. Pel que fa a les tasques d'excavació, es preveu que es reprenguin a la vil·la romana descoberta durant la construcció de l'estació de la Sagrera, com també les excavacions de l'església de Sant Just i Pastor. El Pla Barcino també proposa obrir al públic el conjunt episcopal de la ciutat romana que es troba sota el Museu d'Història.

Aquestes actuacions es realitzaran en el marc de tres projectes transversals: el Projecte Barcino Accessible pretén millorar l'accés als espais de la Barcelona romana, partint d'estudis i en funció del cost de les intervencions; el Projecte SmartBarcino pretén crear un mapa intel·ligent perquè la ciutadania conegui la Barcelona romana, a través d'un web i d'aplicacions per a telèfons de nova generació; finalment el Projecte Castalia crearà una carta arqueològica de la ciutat romana i revisarà tota la documentació existent al respecte.

stats