MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 05/05/2012

Barcelona recupera la seva bandera

Barcelona podrà tornar a lluir la seva bandera civil original, la de santa Eulàlia. Avui es farà públic que un fragment amb la imatge de l'antiga patrona de la ciutat s'ha recuperat i es restaurarà.

Jaume Clotet
3 min
Barcelona recupera la seva bandera

BARCELONA.L'estendard de santa Eulàlia, malauradament retallat i limitat a la figura de la santa i enganxat sobre una fusta, s'ha rescatat d'un magatzem del Museu d'Història de Barcelona, on dormia oblidat des de l'any 1991, quan va ser retirat després d'exposar-se en diverses dependències municipals des del segle XIX. Segons els historiadors, i a l'espera de fer-ne una recerca més intensa, la bandera trobada podria haver estat feta el 1581 o el 1626, uns anys en els quals la ciutat va fer encàrrecs a diversos artesans per tenir noves banderes.

Avui, amb motiu de la inauguració de la remodelació de la plaça del Pedró, l'única de la ciutat on hi ha una estàtua dedicada a la santa, es farà pública la redescoberta i s'anunciaran els treballs de restauració, que duran a terme els serveis de conservació del mateix museu on estava guardada. La tela i la pintura estan en molt mal estat de conservació per la quantitat de temps que ha passat i per les intervencions que ha patit durant tots aquests anys.

El fet que faci més d'un segle que la tela està enganxada i envernissada sobre una fusta dificultarà enormement aquesta tasca, especialment la seva separació del suport per comprovar si, a l'altra banda, hi ha el revers de la bandera. "El procés serà molt delicat i es correrà un risc real d'esquiçament o desintegració", avisa l'historiador Francesc Xavier Hernández.

La bandera ara recuperada no s'ha de confondre amb el penó de santa Eulàlia, que era la versió militar de la bandera de la ciutat i que només es treia quan Barcelona estava amenaçada i es feia una crida a la mobilització de la Coronela o el Sometent municipal. D'aquesta altra bandera no se n'ha conservat cap versió i tot indica que l'última de la qual es té constància, exhibida durant el setge del 1714, va ser destruïda per les tropes borbòniques.

Per contra, la bandera que es restaurarà tenia un ús estrictament civil i religiós. Per exemple, els regidors de Barcelona la treien en processó per la celebració del Corpus, una de les festes més populars de la ciutat.

Multiplicitat de versions

La forma i els elements de l'estendard de la santa han variat al llarg dels anys. Així, a les monumentals Narraciones históricas de Francesc de Castellví, escrites a Viena després de la guerra de Successió, s'afirma que la figura de santa Eulàlia estava acompanyada per un calze i les armes de la ciutat. Aquesta multiplicitat d'opcions va fer que l'Ajuntament de Barcelona, quan va encarregar-ne una rèplica l'any 1981 per ser exhibida cada any per la Festes de Santa Eulàlia, decidís que sota la figura de la santa hi haguessin l'escut de la ciutat i del capítol barceloní. Les dimensions reals de la bandera són molt més grans que la imatge recuperada. "Cal tenir en compte que la bandera tenia la imatge de la santa al centre, però hi havia també altres elements, com l'escut de la ciutat o, en alguns casos, la imatge d'un calze", explica Hernández. Segons aquest expert en història militar, per dur l'estendard calien tres o quatre homes com a mínim "perquè la bandera deuria fer quatre metres ben bons, als quals cal afegir-hi un bon pal que la subjectés i cordons i borles que duien els seus ajudants".

Santa Eulàlia va ser patrona de la ciutat i va tenir una gran veneració popular fins que va ser desbancada per la Mare de Déu de la Mercè l'any 1687 arran d'una plaga de llagostes que va ser eradicada, suposadament, per la intercessió d'aquesta Verge. El Vaticà, però, no va ratificar el relleu fins al 1868.

stats