Cultura 14/05/2012

Barcelona ret homenatge a l'artista Javier Vilató

El Museu Picasso, la Fundació Vila Casas, el Museu Marès, la Sala Dalmau i la galeria Joan Gaspar reten homenatge a l'artista –i nebot de Picasso– amb una gran exposició dividida en cinc seus

Ara
3 min
'Parella espanyola VI', de Javier Vilató / HYDRIS MOKDAHI

Barcelona"Un dels grans artistes de l'art català, amb influències andaluses i una projecció parisenca". Amb aquestes paraules ha definit Xavier Vilató la figura del seu pare, l'artista Javier Vilató (Barcelona, 1921 - París, 2000). Vilató, nebot de Picasso per part de mare, va passar la major part de la seva vida a París –s'hi va instal·lar definitivament el 1946– però mai va trencar els lligams amb Barcelona. La ciutat ja li volia retre homenatge en vida. No va ser possible fer-ho, però ara ho fa amb una gran exposició dividida en cinc seus. El Museu Picasso, el Museu Frederic Marès, la Fundació Vila Casas, la Sala Dalmau i la galeria Joan Gaspar han reunit un total de 170 obres entre pintures, gravats, escultures i llibres per recordar els diferents vessants de l'obra de l'artista.

L'estel·la de Picasso va perseguir Vilató tot la vida, però l'artista va aconseguir construir-se un univers personal que absorbeix, també, la influència de l'oncle.

Aquestes són les cinc exposicions que formen 'Vilató 1921-2000. Barcelona-París, un camí de llibertat':

1. 'Gent' (Museu Picasso): La mostra reuneix una cinquantena de pintures, fotografies i material documental que evoquen l'estreta relació que Vilató va mantenir amb Picasso. Entre les obres que s'hi poden veure crida l'atenció una que van realitzar a quatre mans als anys cinquanta. Porta per títol' i est signada com a "Javier Vilató y su tío". "En el fons va ser un gran retratista", afirma Pilar Vélez, directora dels museus del Disseny Hub i coordinadora de l'exposició. Als olis que formen la mostra hi predomina la figura femenina. Algunes d'aquestes dones van ser companyes de l'artista.

2. 'Bronzes' (Pati del Museu Frederic Marès): Javier Vilató va treballar fins al darrer moment, i encara pocs anys de morir es va submergir en nous universos creatius. El 1997, la visita d'una exposició d'art íber al Grand Palais de París va ser el detonant de 17 escultures, deu de les quals han viatjat fin al pati del Museu Frederic Marès. Tots els bronzes tornen a ser retrats i porten títols tan evocadors com 'Guarnida de mimoses'

3. 'Bestioles' (Espai Volart de la Fundació Vila Casas): Gossos, cavalls, eriçons, tortugues i tota mena d'insectes. Vilató va tenir una relació molt propera amb els animals, i els va convertir en els protagonistes de les seves obres més afables i íntimes. La Fundació Vila Casas n'exposa una cinquantena, moltes d'elles realitzades a Lo Monpeán, la casa al camp d'Alacant on Vilató va passar llargues temporades i molts estius. La Fundació Vila Casas va acollir el 2005 la darrera exposició de Vilató fins avui.

3. 'Coses' (Sala Dalmau): Aquesta galeria del carrer Consell de Cent va ser la seu de la darrera exposició de Vilató en vida, el 1999. Ara li ret homenatge amb prop de trenta natures mortes i pintures on apareixen objectes diversos. Malgrat que les natures mortes i les 'vanitas' evoquen el pas del temps i la mort, Vilató hi va deixar el seu segell irònic i vitalista, no són mai tètriques. Les dues pintures més primerenques que s'hi poden veure, dues natures mortes datades el 1939, van ser trobades per Maya Picasso, filla de l'artista, als anys noranta entre el llegat del seu pare.

5. 'En paper' (Galeria Joan Gaspar): El repàs dels diferents vessants de l'obra de Vilató es clou amb la trentena de gravats i llibres de bibliòfil que es poden veure a aquesta galeria. Vilató va dominar les diferents tècniques del gravat. El primer el va realitzar a París el 1939 al taller Lacourière de París.

stats