ART
Cultura 22/06/2011

La fauna del Barri Xino Vista per Joan Colom

La fundació Foto Colectania exposa les 76 fotografies de l'àlbum que Joan Colom va confeccionar com a regal per al galerista Josep Maria Casademont el 1973, un documental del Barri Xino dels anys 50 i 60.

Antoni Ribas Tur
2 min
La fauna del Barri Xino Vista per Joan Colom

Barcelona."El factor humà, les actituds més singulars, han impregnat sempre tot el que he fet", va afirmar ahir el fotògraf Joan Colom (Barcelona, 1921) a Foto Colectania. La fundació dirigida per Pepe Font de Mora exposa per primera vegada l'àlbum amb 76 fotografies, algunes inèdites, que el 1973 Colom va regalar al propietari de la mítica sala Aixelà i crític Josep Maria Casademont. Des de l'any 2004, és propietat de la fundació, que amb el permís del mateix fotògraf el va comprar a la vídua de Casademont, Pilar Galindo.

Amb el senzill títol de Joan Colom . Àlbum, les pàgines ara penjades a les parets tornen a revelar "la gran admiració" que Colom va sentir per la vida i els habitants del Barri Xino, va dir Font de Mora durant la presentació de l'exposició.

Gent del carrer

Les fotografies pertanyen a la sèrie Gent del carrer , realitzada entre 1958 i 1964 i que representen en estat pur el Colom que, amb la càmera a l'altura del maluc, per passar desapercebut, va retratar la vida del barri a peu de carrer. Colom capturava les escenes de manera espontània, sense voler interferir en la realitat, i més tard retocava els enquadraments a l'estudi. El llarg recorregut d'aquesta sèrie suposa tota una raresa.

L'àlbum, del qual se n'ha editat un facsímil amb motiu de l'exposició, és "el llibre" de Colom, segons el director de la sala, ja que no va participar d'una manera tan directa en cap altre projecte editorial dedicat a la seva obra, ni tan sols en el cèlebre llibre amb textos de Camilo José Cela Izas, rabizas y colipoterras , publicat per l'editorial Lumen el 1964.

L'exposició, a més, coincideix amb l'aniversari d'un esdeveniment clau en la trajectòria del fotògraf: fa cinquanta anys, el 17 de juny del 1961, va obrir les portes a la sala Aixelà l'exposició Al carrer. Aquesta mostra, que el MNAC va recuperar l'any 1999, va situar Colom com un dels capdavanters de la "nova avantguarda" al costat de Francesc Català-Roca, Oriol Maspons i Xavier Miserachs.

Sobre el futur del seu arxiu, després que s'hagués fet públic el seu desig que sigui conservat al MNAC, Colom va declarar que encara no ha pres cap decisió sobre el centre ni el moment de dipositar-lo "en una institució perfectament qualificada". La data d'una retrospectiva, sobre la qual fa broma dient que serà "pòstuma", tampoc està tancada, malgrat que conserva a casa 400 còpies de les seves fotografies.

stats