Art
Cultura 26/08/2012

Bartomeu Marí: "Ens hem d'acostumar que al MNAC hi hagi art contemporani i al Macba art antic i modern"

El director del Macba aposta per aprofundir la col·laboració amb el CCCB amb mesures com entrades conjuntes

Ara / Acn
2 min
Bartomeu Marí, director del MACBA / ACN

BarcelonaRelligar l'art contemporani amb les tradicions de l'art modern i antic. Aquesta és l'ambició del director del Macba, Bartomeu Marí, que es planteja estrènyer la col·laboració amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) "construint relats" a base de connexions que, afirma, no tenim dins el paisatge expositiu de casa nostra. "Ens hem d'acostumar que al MNAC hi hagi art contemporani i al Macba art antic i modern dins dels projectes científics i expositius de cada una de les institucions", explica. De la mateixa Manera, Marí vol aprofundir la relació del Macba amb el CCCB, des de l'activitat expositiva fins a una possible entrada conjunta pels dos museus.

L'exposició 'Luis Claramunt. El viatge vertical', inaugurada el mes de juliol i co organitzada pel Macba i el MNAC, és un exemple d'aquestes noves sinèrgies que s'han d'establir entre els dos centres. En aquesta col·laboració, mentre el Macba exhibeix una retrospectiva de Claramunt, el MNAC opta pel diàleg entre l'artista i Isidre Nonell (1872-1911), un dels seus dels primers referents pictòrics malgrat la distància en l'època.

Macba i CCCB, més a prop

Les relacions entre el Macba i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) també van camí d'estrènyer-se. Els dos centres no només estan molt propers físicament (al barri del Raval) sinó que, en paraules de Marí, comparteixen un "codi genètic semblant". A més, el relleu de Marçal Sintes en la direcció del CCCB no sembla haver canviat en res la disposició del Macba a col·laborar activament. "Les direccions i equips parlen de forma cordial i distesa per trobar punts de confluència des del punt de vista de la logística com de la programació que puguin ser beneficiosos", senyala Marí.

Si bé a hores d'ara "no hi ha res tancat", Marí concedeix que ja s'està parlant de col·laboracions "en forma d'exposicions i activitats" a partir del 2014. D'altra banda, una opció que es contempla és la d'establir un sistema d'entrada conjunta per als dos centres expositius, i facilitar així un intercanvi de públics, encara que Marí recorda que "són diferents".

El 'magatzem nacional', encara llunyà

Bartomeu Marí recorda que un dels problemes als quals s'enfronta el Macba és l'espai insuficient dels seus magatzems. El creixement de la col·lecció i els arxius que rep el museu i que són una part important del patrimoni han fet que aquest espai hagi quedat petit, explica. Per aquest motiu el museu va proposar ja fa un temps al departament de Cultura la possibilitat de considerar la construcció d'uns magatzems nacionals "que donin suport i solució no només al Macba i al MNAC sinó a altres institucions que tenen patrimoni". Segons explica Marí, el departament "està estudiant el projecte". El director del Macba assumeix que es "necessitarà un context econòmic més propici" perquè el magatzem pugui ser una realitat, però insisteix que el projecte segueix obert "perquè la necessitat segueix existint".

stats