Cultura 20/01/2015

El director d'Arxius i Biblioteques d'Espanya demana que Catalunya torni els 'papers de Salamanca'

Miguel Ángel Recio assegura al diari 'Abc' que la Generalitat només és "un gestor" i que no es pot quedar la documentació si no ha trobat els propietaris "legítims"

2 min
'Papers de Salamanca'

"Segons la sentència del Constitucional, l'obligació de la Generalitat no és custodiar per sempre els documents dels quals no s'han trobat els propietaris legítims. No són més que gestors. Ha passat el temps suficient perquè se sol·liciti el retorn dels papers de les associacions extingides, dels propietaris que no han estat localitzats o de les famílies que no vulguin reclamar-los. Ara Catalunya ha de tornar tota aquesta documentació". Així contesta el nou director de Belles Arts, Arxius i Biblioteques d'Espanya, Miguel Ángel Recio, una pregunta del periodista Jesús García del diari 'Abc' sobre la polèmica a l'entorn dels papers de Salamanca. Segons Recio, el requeriment de Cultura és "molt clar": "Ha demanat la devolució".

La polèmica a l'entorn de la documentació que l'exèrcit de Franco va requisar quan va entrar a Catalunya és llarga. Fa més de deu anys que famílies, Generalitat i ajuntaments catalans reclamen els documents espoliats. Tornen amb comptagotes. El darrer capítol és la decisió del ministeri de reclamar tota aquella documentació que, com explica Recio, no té un propietari reconegut. L'argument del ministeri és una sentència del Tribunal Constitucional que es va fer pública el febrer del 2013. Aquesta sentència explicita que la Generalitat ha de restituir els documents als seus propietaris originals. I aquest és el punt que ara utilitza el ministeri: no tornarà els papers de les institucions que han desaparegut o si no està clar qui en són els hereus. “Qui són ells per decidir si en trobarem o no els propietaris? Dels documents que ha tornat el ministeri, n'hem trobat el 83% dels propietaris. La Generalitat ha fet la seva feina escrupolosament”, va dir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el 18 de juny. “Durant mesos hem tingut la confiança absoluta que els papers tornarien. Sempre argumentaven que si el procés era lent era per l'impacte electoral que podia tenir en el territori espanyol. El que estan fent és xantatge pur i dur”, afegia.

“No li pertoca al ministeri decidir qui són els legítims propietaris i a qui es tornen els papers –assegurava el portaveu de la comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes–. La Generalitat és la que ha d'esbrinar qui són els hereus de la documentació i notificar-ho”, afegia.

stats