Cultura 27/06/2011

Berga esclata de foc amb la patum completa que posa el punt final a la festa

L'organització ha fet aparèixer una tercera guita per primera vegada des de fa 75 anys

Acn
2 min
Les tres guites ballant juntes

BergaDiumenge de Corpus va començar amb la patum de lluïment ahir al matí i s'ha completat amb la d'aquest vespre, que s'ha allargat fins ben entrada la matinada. El salt de plens ha sigut el gran protagonista i ha fet acostar a la plaça la gran multitud. Uns 200 plens han fet petar 1.800 fuets i 200 bengales. Els plens són diables de foc que es protegeixen amb una roba gruixuda que no crema, amb herbes que tenen propietats ignífugues i amb una màscara. Els diables duen fuets a les banyes i a la cua, i ballen acompanyats d'una persona que els guia enmig de la gran multitud. Un centenar de plens han saltat simultàniament i han omplert la plaça de foc i de fum.

Els organitzadors han fet aparèixer una tercera guita durant el primer salt, un fet que no es produïa des de feia 75 anys. Per primera vegada, després de tres quarts de segle, el Ball de Guites l'han protagonitzat tres comparses. El 1936, l'Ajuntament de la ciutat va decidir construir una guita xica que fos de propietat municipal per tal d'evitar els conflictes que els darrers anys hi havia hagut entre el mateix consistori, organitzador de La Patum, i el Patronat d'Acció Social Catòlica, propietari privat de la Guita Xica. Durant la Segona República, fruit de diversos conflictes, la festa va veure perillar la presència de la Guita Xica, ja que els propietaris privats de la comparsa, en algunes ocasions, havien decidit no fer-la sortir. Un cop construïda la tercera guita, de propietat municipal, les postures entre l'Ajuntament de Berga i el Patronat es van acostar. Per a¡xò s'ha volgut recordar l'efemèride en el primer salt de Guites.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó i el meteoròleg Toni Nadal han sigut alguns dels convidats a la patum completa de nit que ha posat el punt final a l'edició d'enguany.

Sense cap incidència remarcable

Pel que fa a les incidències registrades durant la nit del dissabte, els Mossos d'Esquadra han fet 923 proves d'alcoholèmia –17 de les quals han donat positiu–, 40 assistències en la unitat mòbil, 19 assistències per cremades, 6 intoxicacions etíliques, 6 per contusions, 3 per fractures, 3 erosions oculars, 2 per aixafament i 8 per ferides. 3 de les assistències van haver de ser derivades a l'hospital comarcal Sant Bernabé.

stats