Cultura 07/02/2012

El duet d'artistes Bestué i Vives es dissol

La parella de creadors barcelonins culmina deu anys de carrera conjunta amb l'exposició 'Accions a l'Univers' al Caixaforum

Ara
2 min
Una de les sales d''Accions a l'Univers'

BarcelonaL'exposició 'Accions a l'univers', que obre demà les portes al Caixaforum de Barcelona, suposa la presentació més ambiciosa de la instal·lació homònima que David Bestué (Barcelona, 1980) i Marc Vives (Barcelona, 1978) van realitzar el 2008. I també és la versió final. El duet d'artistes ha anunciat avui durant la presentació de la mostra que es dissol després de 10 anys de trajectòria conjunta. Abans de Barcelona, 'Accions a l'Univers' es va poder veure a Berlín, Olot i Madrid, però amb motiu de la presentació al Caixafòrum –la Caixa va adquirir l'obra el 2010– els artistes l'han reelaborat i l'han ampliat. Ara com ara, 'Accions a l'Univers' ocupa més de 300 metres quadrats. "La presentació de l'exposició és un moment de celebració, hem volgut acomiadar-nos per la porta gran", diu Vives.

'Accions a l'Univers' proposa a l'espectador emprendre un viatge des d'allò microscòpic fins a la immensitat del sistema solar a través de 12 sales que s'endisen, entre altres, a l'interior del cos, el de la Terra, l'Univers, les realitats mentals, o la fi del món. El to general les instal·lacions recorda a un túnel del terror força 'sui generis'.

La separació artistica de Bestué i Vives, que encara presentaran noves a l'stand de la galeria Estrany de la Mota a ARCO, es remunta a 'Contracte', una obra del 2008. Aquesta peça recull el compromís dels artistes a separar-se quan es vengués aquesta peça. 'Contracte' va trobar comprador el 2010, coincidint amb un moment en què els dos artistes vam començar a notar un cert distanciament com a l'hora de treballar. La trajectòria conjunta d'aquest duet, que va participar a la Biennal de Venècia del 2009, va començar amb el llibre 'Acciones en Mataró' (2002). Després d'intervenir en diversos espais públics d'aquesta localitat, van traslladar la seva mirada transgressora a l'espai domèstic amb 'Accions a casa' (2005), un vídeo que també es pot veure al Caixaforum i al cos, amb 'Accions al cos'. A seu moment 'Accions a l'Univers' va suposar la finalització d'un cicle, i, com s'ha sabut ara, de la seva trajectòria conjunta.

stats