Cultura 19/09/2012

La Biblioteca Nacional de Catalunya vol créixer

La institució vol crear un portal a internet que sigui la porta d’accés a tots els continguts digitals patrimonials catalans

Ara
2 min

BarcelonaLa Biblioteca Nacional de Catalunya vol fer-se gran i deixar de ser una desconeguda per bona part de la ciutadania. La nova directora de la Biblioteca Nacional de Catalunya, Eugènia Serra, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han presentat els objectius que volen acomplir d'aquí al 2016. Entre aquests objectius hi ha la promoció de la institució com a centre cultural de referència especialitzat en la promoció i difusió dels 3 milions de documents que guarda (escrits, musicals, sonors, audiovisuals, gràfics i editorials). Per aconseguir-ho han programat exposicions com la dedicada a Josep Carner el 2013; 'La vida quotidiana al 1714', quan es celebrin els 300 anys de la derrota enfront Felip V, o 'Escriptors catalans contemporanis', el 2016. Es faran a la sala d'exposicions, fins ara tancada al públic. Sense concretar ni calendari ni pressupost, Mascarell i Serra també han parlat de l'ampliació de l'edifici, que hauria d'esperar el trasllat de l'Escola Massana, que tampoc té data.

La Biblioteca firmarà un conveni amb la Biblioteca Nacional d'Espanya al llarg del segon semestre de l'any vinent per a la catalogació dels llibres i els enregistraments sonors i audiovisuals que arriben per dipòsit legal: "Ara estem doblant la feina i això no té cap lògica, hem de col·laborar per estalviar recursos", ha dit Serra.

Un altre objectiu és crear una porta d'accés als continguts digitals patrimonials catalans. A través d'aquest nou portal s'accediria a l'Arxiu de Revistes Catalanes Antigues, a la Memòria Digital de Catalunya, als arxius, biblioteques, museus i institucions culturals, etc.

La Biblioteca també vol augmentar els ingressos propis amb la cessió d'espais i amb la preservació de documents d'altres institucions. El seu repte és aconseguir 150.000 euros d'ingressos el 2016. Actualment rep una assignació de 8 milions d'euros a l'any de la Generalitat. Un altre repte és incrementar un 50%, 3.200.000 de pàgines/imatges, els continguts de la Biblioteca als portals digitals d'accés.

stats