Arquitectura
Cultura 07/02/2011

Com serà la Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona

El Col·legi d'Arquitectes exposa els diferents projectes presentats al concurs i el guanyador, de Josep Maria Miró

Efe
2 min

BarcelonaEl Col·legi d'Arquitectes exposa des d'avui el projecte guanyador de la Biblioteca Pública de l'Estat, obra de Josep Maria Miró i l'estudi Nitidus, així com la resta de projectes presentats al concurs. Quan estigui enllestida l'any 2015, la biblioteca es convertirà en la més gran d'Espanya: tindrà 18.000 quadrats de superfície i albergarà prop de 600.000 volums.

Per a Josep Maria Miró, l'entorn on es construirà el centre –uns terrenys cedits per l'Ajuntament al costat de l'Estació de França– "determina molt l'edifici", que constarà de tres volums. "La relació amb el parc de la Ciutadella i l'Estació de França, així com la volumetria proposada permeten veure la biblioteca com una aposta de futur que facilitarà al seus voltants els canvis previstos", ha comentat Miró.

Les plantes -1 i 1 albergaran diferents sales polivalents; el fons general, amb prop de 600.000 volums, s'ubicarà a la segona planta. A nivell arquitectònic, l'aposta per l'"austeritat geomètrica" lliga amb la voluntat de convertir-se en un centre "impulsador i dinamitzador", que s'adeqüii a "les demandes d'informació, cultura i oci dels ciutadans del segle XXI".

L'exposició del Col·legi d'Arquitectes també permet conèixer la resta de projectes –fins a 71– proposats per arquitectes com Iñaki Ábalos i Renata Sentikiewcz, Lluís Domènech i Roser Amado, Josep Benedito, Albert Viaplana, Willy Müller, Enric Ruiz-Geli, Juan José Mateos, Benedetta Tagliabue o Josep Llinàs, entre d'altres. La covocatòria al concurs va ser anònima, fet que va estimular la participació i explica l'aposta per un taller d'arquitectura gairebé desconegut.

L'inici de les obres de la biblioteca està previst pel 2012: comencen amb vint anys de retard, després del canvi d'ubicació del projecte, de l'antic mercat del Born al costat de l'estació de França. El pressupost inicial de l'obra és de 37 milions d'euros i s'hauria d'executar en trenta-sis mesos. El Ministeri de Cultura s'encarregarà de la construcció de l'equipament, que serà gestionat per la Generalitat.

stats