Art
Cultura 29/08/2012

Venècia premia la reconstrucció del Japó després del desastre de Fukushima

El projecte col·lectiu 'És possible fer arquitectura aquí? Llars per a tothom' s'emporta el Lleó d'Or de la Biennal d'arquitectura

Antoni Ribas
2 min
Vista de l'exposició del pavelló japonès a la Biennal de Venècia d'arquitectura

VenèciaLes previsions s'han complert, i aquest migdia el pavelló japonès a la Biennal de Venècia d'arquitectura s'ha emportat el Lleó d'Or a la millor participació nacional del certamen. El jurat dels premis ha destacat la humanitat d'aquest projecte, en què van col·laborar quatre arquitectes.

El projecte guardonat porta per títol 'És possible fer arquitectura aquí? Llars per a tothom' i presenta la col·laboració de tres arquitectes japonesos emergents amb Toyo Ito, que va ser guardonat amb el premi Pritzker per desenvolupar un programa per ajudar els habitants de la ciutat de Rikuzentakata que el març del 2011 van perdre les seves cases arran del tsunami que va assolar el sud del Japó el març del 2011.

La mostra recull el procés de creació, des del 2011, d'un prototip d'habitatge per als afectats pel tsunami en aquesta ciutat. Alguns dels prototips per exemple, analitzen com es podrien reciclar els arbres caiguts en aquestes cases. "El febrer d'enguany, vam sentir -han dit els arquitectes- que l'arquitectura emergiria d'una manera natural de les vides de les persones, dels seus records i de la seva esperança, i que no seria quelcom que hauríem de dissenyar nosaltres".

El jurat dels premis, també ha premiat, com a millor proposta dins l'exposició central de la Biennal el projecte del col·lectiu veneçolà Urban-Think Tank 'Torre David/Gran Horizonte'. Els arquitectes han representat l'ocupació del gratacels de més de 40 pisos que dóna títol al projecte un restaurant temporal dins les sales de l'Arsenale. Ara com ara, en aquest edifici, que estava abandonat, hi viuen 3.000 persones.

En aquesta edició, els membres del jurat de la Biennal de Venècia d'arquitectura han sigut els arquitectes Wiel Arets, Benedetta Tagliabue i Robert Stern; el director creatiu de la BBC, Alan Yentob, i la periodista, comissària i directora de la galeria d'arquitectura Aedes de Berlín Kristin Feireiss.

stats