Cultura 31/05/2013

Surten a la llum fotografies inèdites del búnquer on es va suïcidar Hitler

Un fotògraf es va fer passar per obrer per captar les imatges el 1987, poc abans que el recinte fos sepultat

Ara
1 min
El búnquer de Hitler, imatges inèdites que ixen a la llum el 31/05/2013

BerlínEl diari alemany 'Bild' publica aquest divendres fotografies inèdites del búnquer d'Adolf Hitler a Berlín, captades el 1987 per un fotògraf aficionat a l'extinta República Democràtica Alemanya.

En aquest búnquer Hitler i Eva Braun es van suïcidar. També és on Magda Goebbels, la dona del ministre de la Propaganda Joseph Goebbels, va enverinar els seus fills. Uns fets que es narren al film 'L'enfonsament' ('Der Untergang', 2004), en què la major part del metratge té lloc al búnquer.

El fotògraf aficionat, Robert Conrad, explica que es va infiltrar en les ruïnes de l'edifici disfressant-se d'operari de la construcció. Les imatges es van realitzar poc abans que comencessin a construir uns edificis que en sepultarien els accessos. "Era l'última i única oportunitat de documentar aquell lloc", diu Conrad al diari 'Bild'.

El fotògraf, que va captar les imatges amb una càmera de 35 mm, va tornar al lloc unes 30 vegades tot i el perill de ser descobert. Assegura que ho va fer per "fascinació" cap als llocs històrics, i no per ser "fan" del règim nazi.

En el recinte van arribar a viure unes 700 persones, entre dirigents, funcionaris i oficials de la SS.

stats