Música

Björk inaugura la Ciutat de la Cultura de Santiago de Compostel·la

L'ambiciós projecte de l'arquitecte nord-americà Peter Eisenman encara no està acabat. Les autoritats gallegues breguen per tirar-lo endavant tot i les retallades pressupostàries

La cantant islandesa Björk va estrenar ahir la Ciutat de la Cultura de Santiago de Compostel·la com a escenari musical en un concert, l'únic que ha ofert en territori espanyol, de la seva gira. L'espectacle 'Cosmogony' va reunir unes cinc mil persones, segons els organitzadors.
Björk, acompanyada d'una dotzena de coristes i de quatre músics, va interpretar diversos temes del seu últim treball, 'Biophilia', així com altres cançons del seu repertori, inclosos els principals èxits, com ara la cançó 'Declare Independence', un himne d' exaltació a l'emancipació en què va recórrer a focs artificials virtuals.
Amb la veu recuperada, després d'una inflamació d'un nòdul a les cordes vocals que la va obligar a cancel·lar diversos concerts a Europa i Llatinoamèrica –entre els quals hi havia la participació al Primavera Sound–, la cantant va exhibir el seu talent i va conquistar els seus fidels, encara que una part del públic va desaparèixer abans del final del concert amb el progressiu descens de temperatures.
Seguidors de la cantant i lletrista procedents de Madrid, Barcelona, Sevilla i d'altres punts de la península ibèrica, Portugal inclòs, així com de diverses localitats gallegues, van acudir al concert, alguns d'ells acompanyats amb mantes per superar un fred poc estiuenc
.

Una Ciutat de la Cultura encara buida
Björk va integrar la seva música electrònica i el so voltaic en l'estilitzada atmosfera de l'encara buida Ciutat de la Cultura, un ambiciós projecte inacabat de l'arquitecte nord-americà Peter Eisenman que les autoritats gallegues pretenen impulsar, tot i les retallades pressupostàries. L'escenari, col·locat entre alguns dels edificis ja conclosos, tot i que encara exempts de contingut, i la freda atmosfera exterior poc estiuenca, va il·luminar per una nit el conjunt arquitectònic, que per primera vegada va atreure a una petita multitud.
Entre la vintena de temes que va interpretar Björk van destacar' Thunderbolt', amb espectaculars descàrregues elèctriques sobre la base de bobines de Tesla.
Björk, que combina un repertori evocador del moviment hippie –encara que amb sofisticació tecnològica– va utilitzar també composicions amb sintetitzadors i recursos audiovisuals d'inspiració celestial o amb missatges a favor del medi ambient, tant de fons marins com de rius de lava i paisatges naturals dels guèisers.
La cançó 'Moon', que va coincidir amb el quart creixent del capvespre de Compostel·la, va commoure els seus simpatitzants i al públic que va acudir per primera vegada al seu espectacle.
L'artista va recórrer també en diversos temes a música produïda mitjançant ordinador a través de rajoles Ipad, una modalitat que ha suscitat expectació entre els aficionats a la tecnologia, però poc convincent per al públic de diverses edats i generacions que va coincidir en aquest espai.