MÚSICA
Cultura 14/07/2012

Bob Dylan obre avui una nova etapa del Festival de Cap Roig

Xavier Cervantes
3 min
Bob Dylan durant un dels concerts de la gira interminable: el que va oferir l'any passat al Vietnam. Va ser la primera vegada que va actuar al país del sud-est asiàtic.

Bob Dylan és l'estrella que inaugura avui una nova edició del Festival de Cap Roig, a Calella de Palafrugell, la primera que dirigeix Juli Guiu. Dylan arriba a l'Empordà després d'actuar ahir al Festival Internacional de Benicàssim (FIB), una de les cites del Neverending tour , la peculiar gira que va començar el 7 de juny del 1988. No és fàcil preveure el repertori d'un concert de l'autor de Blonde on blonde , però en les actuacions europees d'aquest any ha apostat per peces dels anys 60 com Leopard-skin pill-box hat , Highway 61 revisited , Ballad of a thin man , Like a rolling stone i All along the watchtower , i joies del disc Blood on the tracks (1975) com Tangled up in blue i Simple twist of fate . L'11 de juliol, a Bilbao, també va incloure una versió del bluesman Elmore James, Rollin' and thunder , i va acabar el concert amb Blowin' in the wind .

Dylan, poc amic de les càmeres fotogràfiques, manté intacte el seu carisma com a personatge esquerp que evita la comunicació no musical amb el públic: la llegenda obliga. En canvi, i a diferència d'altres anys, no sotmet les cançons a grans desconstruccions.

El concert de Dylan a Cap Roig és el punt àlgid d'un cap de setmana que concentra una gran activitat musical arreu del territori, amb concerts al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, l'(A)phònica de Banyoles, l'Acampada Jove de Montblanc, el Sons del Món de Roses (on avui actuen Els Amics de les Arts), el Grec de Barcelona (Juan Perro, diumenge) i el FIB de Benicàssim. A més a més, hi ha els últims concerts del minifestival Petit Format a l'Hospitalet de Llobregat.

Ian Anderson: 40 anys després del disc 'Thick as a brick' de Jethro Tull

El Festival de la Porta Ferrada acull diumenge el concert d'Ian Anderson, que forma part de la gira de celebració del 40è aniversari de la publicació de Thick as a brick , un dels àlbum més populars del grup britànic de rock progressiu Jethro Tull.

George Benson: L'elegància d'un clàssic guitarrista de jazz i soul

L'estil elegant i sofisticat del nord-americà George Benson s'adiu amb les nits d'estiu empordaneses. Demà, a Cap Roig, farà un recorregut per un repertori clàssic, amb petites mencions al disc Guitar man (2011), com ara la versió de Michael Jackson The lady in my life .

Festival (A)phònica: Quimi Portet, Las Migas i Paul Fuster canten a Banyoles

L'(A)phònica, el festival de la veu de Banyoles, exhibeix versatilitat. Avui combina la cançó rock de Quimi Portet amb el folk de l'osonenca Joana Serrat i l'habilitat vocal del beatboxer britànic Beardyman amb el doo-wop dels mataronins The Hanfris Quartet. També dóna l'oportunitat de veure l'espectacle Cançons de la veritat oculta , basat en contes de Pere Calders i guiat per la veu de Judit Neddermann. Diumenge l'(A)phònica té com a gran atractiu l'actuació de Sly Johnson, del col·lectiu Saïan Supa Crew, una de les formacions més llegendàries del hip-hop francès. La jornada de demà també inclou els concerts de Las Migas, Paul Fuster i VerdCel.

Acampada Jove: Txarango tanquen avui el festival de Montblanc

Després de dues nits en què han actuat Brams, La Pegatina i Els Amics de les Arts, entre d'altres, l'Acampada Jove, organitzada per les Joventuts d'ERC, tanca l'edició del 2012 amb els concerts dels grups Aspencat, Betagarri, Boikot, Txarango i Strombers. Abans hi haurà un acte polític central en què intervindran Mary Lou McDonald, vicepresidenta del Sinn Féin; Oriol Junqueras, president d'ERC, i Gerard Gómez del Moral, portaveu nacional de les JERC.

Hidrogenesse: Concerts gratuïts i de petit format a l'Hospitalet

El minifestival Petit Format culmina avui la desena edició amb un triple concert als jardins de Can Sumarro, a l'Hospitalet de Llobregat. El duo de pop electrònic Hidrogenesse presentarà les cançons d' Un dígito binario , l'àlbum dedicat al matemàtic britànic Alan Turing (1912-1954). Turing, precursor de la informàtica i de la intel·ligència artificial, va ser castrat químicament després que la justícia britànica el condemnés l'any 1952 per ser homosexual. A més d'Hidrogenesse, també hi actuaran la cantautora murciana Lidia Damunt, que acaba de publicar el disc Vigila el fuego , i el grup de folk Jilguero.

stats