23/09/2015

Borges ‘viatja’ a la biblioteca Jaume Fuster

2 min
Borges ‘viatja’ a la biblioteca Jaume Fuster

BarcelonaGairebé 30 anys després de morir, la imatge que es té de Jorge Luis Borges (1899-1986) continua sent severa i acadèmica, adjectius que l’alta literatura arrossega des de fa massa temps. L’autor d’ El Aleph, que es va quedar cec als 55 anys, tenia un sentit de l’humor que lluïa, sobretot, en els contextos més íntims. Una mica abans, i encara que la seva parella era Elsa Astete, Borges va conèixer una joveníssima María Kodama: era l’any 1953, i ella tenia 16 anys. “Vaig començar a estudiar amb ell llavors -recordava dilluns a la presentació de l’exposició El atlas de Borges, que es podrà veure a la biblioteca Jaume Fuster fins al 14 d’octubre-. Les meves amigues em preguntaven per què volia estar amb l’home vell dels laberints i jo els deia que m’ho passava molt bé”.

Borges no es casaria amb Elsa Astete fins al 1967, i es divorciarien tres anys després. Seria el 1975 que Kodama -que en cap moment havia deixat de freqüentar el domicili de l’escriptor- començaria a viatjar amb ell, en principi com a secretària personal, tot i que ben aviat es va fer evident que entre ells dos hi havia alguna cosa més que una relació professional. “Durant una dècada vam viatjar junts per molts països i vam conèixer gent meravellosa -explica-. Aquesta mostra neix d’una tria dels milers de fotos que vaig fer a Borges i als llocs on anàvem. Les imatges m’agraden molt, i crec que, a diferència de les paraules, no distorsionen la realitat ni n’esborren l’essència”. El atlas de Borges, que en un primer moment va aparèixer en forma de llibre (publicat el 1984), mostra la parella en una vintena de països diferents, des d’Egipte a Suïssa, passant per Alemanya, el Japó, Turquia, Espanya, el Marroc i Veneçuela. “Si ell volia pujar en globus jo el deixava, encara que pogués ser perillós, tenint en compte la seva edat -assegura Kodama-. Jo sempre vaig respectar la seva llibertat. La vida és breu, i si ell era feliç així, crec que se li havia de respectar. Era molt llançat, Borges: hauria volgut ser aventurer”.

Defensar una obra a ultrança

Borges i Kodama es van casar el 1986, pocs mesos abans de la mort de l’autor, i l’esposa es va convertir en la seva única hereva. “Al voltant del llegat del meu marit hi ha hagut moltes enveges, ressentiment i despit -admetia dilluns-. Durant aquestes tres últimes dècades m’he dedicat a defensar la seva obra amb responsabilitat i respecte. Sóc la bona de la pel·lícula”.

De cara a l’any vinent, Kodama va avançar que hi haurà actes rellevants sobre Borges a Nova York, Ginebra i Buenos Aires, tres de les ciutats més importants per a l’autor. Tot i que actualment té 78 anys, Kodama continua reivindicant l’obra de Borges en escoles, universitats i auditoris de tot el món. I traient les urpes sempre que cal: el 2011 va aconseguir que es retirés de les llibreries El hacedor (de Borges) remake, d’Agustín Fernández Mallo; aquell mateix any va denunciar l’argentí Pablo Katchadjian per haver plagiat El Aleph en un text de 50 pàgines que s’havia publicat amb una tirada de 200 exemplars. Katchadjian, processat, podria ser condemnat fins a 6 anys de presó.

stats