12/09/2012

Brams i estratègies contra l'agressió impositiva

2 min

BARCELONAExtremadura embolica la troca. Bona l'ha fet el senyor José Antonio Monago sortint en defensa d'un IVA reduït del 13 per cent per a la cultura a l'autonomia que presideix. És de suposar que el senyor Monago sap que la llei és estatal i que no es pot esmenar. Però ho va dir clar i català. I quan des del ministeri d'Hisenda li han dit que no podia, no sols no ha demanat excuses, tot recordant que és una proposta secundada per tota la societat, sinó que ha dit, i això és enfrontar-se amb els capos , que ja trobarà la solució. I bé, esclar que hi ha una manera. Pagar-se, l'IVA es pagarà al 21%, però si la comunitat subvenciona la diferència per entrada venuda, els promotors podran mantenir preus. Una altra qüestió és què passa amb el pressupost autonòmic en un moment de retallades. Deu tenir diners, Extremadura! D'on els traurà? No és tema per a aquesta columna, però sembla que entre el Monago i l'Aguirre, que vol jugar al pòquer tot fumant, les aigües del PP no estan precisament calmades. Rajoy està de pega. Visca el circ.

Un musical víctima de la crisi. El musical My fair lady , amb Paloma San Basilio com a protagonista, ha cancel·lat les funcions programades a Cadis, Saragossa i Logronyo a causa de "l'impacte de la crisi econòmica i l'increment desmesurat de l'IVA", segons la productora Stage Entertainment, la més important en el gènere dels musicals de gran pressupost.

El Grupo Marquina assumeix l'augment. Els teatres de Madrid Príncipe, Marquina, Gran Vía i Arenal, que pertanyen al Grupo Marquina, no repercutiran l'increment de l'IVA en el preu de l'entrada. El productor Alejandro Colubi, director, gestor i programador d'aquests teatres, ha decidit assumir el percentatge de pujada de l'impost en benefici del públic teatral com a mesura perquè tots els espectadors puguin continuar gaudint del bon teatre i per donar suport a la cultura del país.

El TNC i el Liure mantenen els preus dels abonaments. Per capejar el temporal, el TNC incorpora el 21% de l'IVA, però per reconèixer la fidelitat del seu públic i facilitar l'accés dels espectadors a la cultura mantindrà els preus de totes les modalitats d'abonament, que es poden adquirir fins a l'1 de febrer del 2013. El Lliure també aplica congelant a l'augment de l'IVA en tots els abonaments fins al 30 de setembre.

stats