Cultura 26/04/2012

Wert es compromet a tornar tots els 'papers de Salamanca' a finals de juny

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, assegura que el ministre s'ha compromès a enviar “abans del 30 de juny” tots els documents de l'Arxiu de Salamanca que estan pendents de ser retornats a Catalunya. Es tracta del 15% del total de papers que van ser confiscats en la Guerra Civil

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, s'ha compromès avui a tornar “abans del 30 de juny” tots els documents de l'Arxiu de Salamanca que estan pendents de ser retornats a Catalunya, segons ha dit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, després de la reunió que han mantingut tots dos a Madrid.

Mascarell s'ha mostrat confiat –en declaracions als periodistes– que Wert compleixi la seva paraula, tot i que ha recordat que altres ministres van fer promeses similars. “Confiem que siguin tots els [papers] que queden i que la llei del 2005 quedi definitivament resolta”, ha dit.

Segons el conseller, els documents que queden pendents, la majoria de particulars, suposen prop d'un 15% del total de llibres, objectes o papers que van ser confiscats durant la Guerra Civil. Queden per retornar unes 86.000 imatges de documents i unes 225 caixes parcials.

“Aquestes coses no valen diners, però són l'expressió d'un dèficit de comprensió del simbolisme. L'administració de l'Estat no entén el simbolisme català, si ho entengués, això no hauria costat tant. Hi ha dèficit fiscals, lingüístics i simbòlics, perquè aquests papers haurien de ser a Catalunya fa temps”, ha assegurat.

D'altra banda, Mascarell ha traslladat a Wert el seu malestar per la retallada d'inversions de l'Estat –entre un 15% i un 25%– als principals centres culturals catalans, com el Macba o el MNAC, mentre que, segons el conseller, institucions ubicades a Madrid, com els museus del Prado o Reina Sofía, han patit disminucions molt inferiors. “L'Estat té obligacions amb la cultura catalana [...]. L'Estat no té clar, no ha assumit quina és la singularitat de la cultura catalana”, ha dit.

Mascarell i Wert també han abordat durant la reunió la composició organitzativa del teatre del Liceu. Han acordat, a l'espera d'una proposta definitiva, que es mantinguin els representants públics, però que el model de gestió sigui “més cívic” i “empresarial” per tenir un equip directiu que sigui independent dels canvis polítics i un sistema “més compartit amb la societat civil”.

stats