Cultura
Cultura 15/09/2011

CaixaForum Girona acull una mostra de la cultura i l'art de l'Egipte cristià

'Un altre Egipte' reuneix més de 200 peces conservades al Museu del Louvre, moltes de les quals no havien sortit abans de París

Acn
2 min

GironaTeles, tapissos, pintures, ceràmiques, vestits, joies i eines de la vida quotidiana omplen des d'aquesta setmana les sales d'exposició del CaixaForum de Girona. Es tracta de la segona gran exposició que l'Obra Social "la Caixa" organitza a Girona. En aquest cas, es tracta d'una retrospectiva que es fixa en la cultura copta dels egipcis cristians. La mostra va estrenar-se al CaixaForum de Lleida i ara fa parada a Girona abans de fer una tercera escala a Palma de Mallorca.

L'exposició l'ha fet possible un conveni de col·laboració signat el 2009 entre l'Obra Social i el Museu del Louvre per a compartir obres. De fet, segons ha explicat una de les comissàries de la mostra, Dominique Benezeth, moltes de les peces han sortit per primera vegada de París. Benezeth ha detallat que la sala on s'exposen permanentment les peces més brillants d'aquesta època fa tres anys que està en obres i això ha permès poder-les escollir i que formin part d'aquesta exposició itinerant.

Benezeth ha explicat que la paraula copte significa etimològicament egipci però que, després de la conquesta àrab del país -a mitjan segle VII-, el mot fa referència als egipcis cristians. Aquesta civilització va néixer a Egipte a partir de l'època romana i s'allarga fins a la conquesta àrab. La majoria de les peces de l'exposició daten del segle IV fins el XII.

Benezeth ha reflexionat entorn la importància de la cultura copta durant l'època romana. Segons la comissària, hi va haver dos segles -del V al VII-, en què el país de les piràmides va ser totalment cristià. De fet, actualment entre el 10 i el 15% de la població encara és cristiana. Per això, l'exposició recull elements tant de la vida quotidiana -com vestits, filadores, estris de cuina o joies- i també pintures murals, capitells, portes de temples i d'altres mostres de l'art de l'època.

Benezeth ha destacat la importància de quatre pintures murals que estan exposades, i que per primera vegada han sortit del museu, que es van trobar a la dècada dels setanta a una població del nord d'Egipte. La comissària ha manifestat que els arqueòlegs francesos van poder tenir facilitat per excavar a Egipte fins els anys setanta.

Entorn a l'exposició també s'han organitzat activitats complementàries com visites comentades, cafè-tertúlia amb les arts, visites dinamitzades per a famílies i visites per a grups escolars.

stats