EXPOSICIONS
Cultura 08/09/2011

El CaixaForum celebra el desè aniversari amb Goya i Delacroix

El CaixaForum celebrarà el desè aniversari amb dues exposicions de gran volada dedicades a Goya i a Delacroix. Al llarg d'aquests deu anys han visitat el centre més de 7 milions de persones.

Antoni Ribas Tur
2 min
Delacroix va pintar Les dones d'Alger en la seva estança el 1834.  Més d'un segle després va inspirar Picasso.

Barcelona."Tot Goya batega al meu voltant". La pròxima primavera aquesta frase mítica que l'artista francès Eugène Delacroix va pronunciar quan viatjava pel sud d'Espanya tornarà a ressonar a les sales del CaixaForum. Per celebrar el seu desè aniversari, el centre d'exposicions de l'Obra Social de La Caixa farà coincidir dues exposicions excepcionals dedicades al pintor francès i a l'autor d' Els afusellaments del 2 de maig .

Delacroix (1789-1863) és la primera gran exposició sobre l'artista organitzada des del 1963 i estarà oberta del 15 de febrer al 20 de maig. Per a la segona mostra, 25 pintures de Goya, entre elles La maja vestida i Vol de bruixes , sortiran excepcionalment de la pinacoteca madrilenya del 16 de març al 24 de juny. Els Ballets Russos de Diaghilev, els impressionistes francesos de la col·lecció del matrimoni nord-americà Clark i una exposició sobre els gratacels de la torre de Babel a Dubai seran, entre altres exposicions, els plats forts de la programació.

El dia 14, una mostra dedicada a l'arquitectura encetarà la temporada. La ciutat de Sagnier. Modernista, eclèctica i monumental s'endinsarà en l'obra de l'arquitecte barceloní Enric Sagnier. Autor de més de 400 edificis a Barcelona, entre els quals hi ha el Palau de Justícia, el temple del Tibidabo i la duana, Sagnier ha sigut un dels grans forjadors de la imatge de la ciutat.

Una síntesi de dansa, música i art

Els millors ballarins, els músics més importants de l'època i els artistes més visionaris, com Picasso, Matisse i Braque, van col·laborar amb els Ballets Russos de Serge Diaghilev. Aquesta companyia llegendària que va visitar el Liceu al començament del segle passat tornarà a Barcelona el 5 d'octubre, aquesta vegada al CaixaForum, amb l'exposició Els Ballets Russos de Diaghilev. 1909-1929. Quan l'art balla amb la música. Organitzada pel Victoria & Albert Museum londinenc, aquesta mostra recorre la trajectòria dels Ballets a través de dos-cents cartells, peces de vestuari, escultures i fotografies.

Acostar la cultura al màxim nombre de ciutadans és un dels principals objectius dels responsables de l'Obra Social de La Caixa a l'hora de programar les exposicions. Enguany, el pressupost de l'àrea de cultura de l'Obra Social es manté, respecte a l'any passat, en els 64 milions d'euros. Des que va obrir les portes el 2001, més de 7 milions de persones han visitat les exposicions del CaixaForum. La passada temporada hi van acudir 73.000 persones, un 62% de les quals viuen a Barcelona. Algunes de les exposicions més vistes al llarg d'aquests anys, amb més de 200.000 visitants, han sigut Dalí i la cultura de masses (2004), Rodin i la revolució de l'escultura (2005) i Miquel Barceló. La solitude organisative (2009).

stats