Art

Cancel·lat el festival d'art urbà Milestone Project de Girona

La retirada de la subvenció municipal fa inviable l'edició del 2020

El festival d'art urbà Milestone Project ha cancel·lat la novena edició, que havia de començar d'aquí un mes a Girona. El principal motiu és la retirada de la subvenció de l'Ajuntament de Girona. El consistori explica que la urgència sociosanitària ha comportat problemes de liquiditat que afecten el finançament de projectes culturals com el Milestone Project. Altres anys la subvenció de l'Ajuntament gironí al festival era de 30.000 euros.

El director del Milestone Project, Xavier Masó, ha lamentat la decisió, i ha recordat que es tracta del "festival que menys riscos corre" amb la pandèmia, ja que no comportava aglomeracions de gent. De tota manera, Masó ha avançat que treballaran per poder tornar l'any vinent. "Ganes no ens en falten -ha afirmat a l'ACN-. Potser el festival tindrà un altre nom i potser tampoc es farà a Girona, però tornarem", diu.

Segons Masó, l'1 de juliol van rebre el vistiplau al conveni per part de qui era regidor de Cultura, Carles Ribas. Aquest conveni havia de permetre rebre l'aportació econòmica anual de l'Ajuntament que feia viable el projecte. La sortida de Ribas del govern local, però, va comportar la pèrdua "d'un interlocutor directe" amb el consistori. A finals de juliol, l'àrea de Cultura els va comunicar que l'Ajuntament els retirava la subvenció, i per això els promotors van demanar una reunió amb l'alcaldessa, Marta Madrenas. Durant la trobada, però, Madrenas els va insistir que no podien donar la subvenció perquè havien de destinar aquells diners a l'Estat a causa de la llei del govern espanyol que planteja retornar els superàvits a Madrid.

Masó ha garantit que van treballar per aconseguir una "aportació més petita" però que no es va acceptar cap de les propostes. Amb aquesta negativa, el festival només veia una sortida: cancel·lar l'edició d'enguany, que havia d'arrencar aquesta mateixa tardor. Masó també recorda que la Diputació de Girona ha mantingut la seva subvenció i això ha permès cobrir les despeses que havia generat pagar els vols dels artistes i part dels contractes que ja s'havien signat. El director de la mostra d'art urbà ha assegurat que volen tornar a celebrar el festival l'any vinent.